81 év alatt nem volt ilyen pocsék hétvégéje a William Hillnek

William Hill fogadó iroda
Vágólapra másolva!
Január egyik hétvégéje rekordveszteséget okozott a brit William Hill fogadóirodának, amely 14 millió fontos mínuszban zárta az év harmadik hetét, így a negyedéves profitja is jelentősen csökkent.
Vágólapra másolva!

Az egyik legnépszerűbb brit fogadóiroda a „sorozatos fogadóbarát” futballeredményeknek tudja be az óriási veszteséget, derült ki a BBC cikkéből. Történt ugyanis, hogy január harmadik hetében a Premier League-ben és több más európai bajnokságban is az esélyesebb csapat nyert: behúzta saját meccsét többek között a Chelsea, az Arsenal, a Manchester United és a Tottenham is, de nyert a Real Madrid és a Barcelona is. Ez egy hétvége alatt 14 millió fontos (5,88 milliárd forint) veszteséget jelentett a cégnek, amelynek a 81 éves történetében ilyen még nem fordult elő.

Nem örültek a fogadóbarát eredményeknek Forrás: William Hill

Ezek mind papírforma eredmények voltak, amelyeken – ezúttal – a fogadók nyertek. A William Hillnek nem csak a nyeremények kifizetése fájhatott, ugyanis még a cég részvényárfolyama is csökkent 3,3 százalékkal. Mindezen felül a brit vállalatnak szembe kellett néznie néhány új adóval is: a fogyasztásra kivetett extra adó miatt, valamint a játékgépek adójának megemelése miatt további 20 millió fontos költséggel kalkulálhat az idén.

Kiábrándító eredmények

Mindezek hatására a William Hill első negyedéves profitja 19 százalékkal 16 millió fontra (6,72 milliárd forint) csökkent. A cég 2360 fogadóirodájában 4 százalékkal csökkent a forgalom, azonban az online fogadások forgalma 16 százalékkal, míg a mobil játékok forgalma 48 százalékkal nőtt. Az elmúlt évben a William Hill körülbelül 100 shopját zárta be és megváltoztatta az üzleteinek személyzeti modelljét is – ezzel a cég vezérigazgatója, James Henderson szerint mérsékelni tudták a nagyobb visszaesést.

„A William Hill kiábrándító adatokat közölt a 19 százalékos csökkenéssel, ami rosszabb, mint a mi pesszimista előrejelzésünk volt, ami 15 százalékos csökkenést várt” – idézi Simon French elemzőt a This is Money című pénzügyi portál.

Szinte mindenre lehet fogadni Forrás: Flickr/The Steadings.Rockhallhead

A bukik szerint demokrata lesz az USA következő elnöke

A William Hill a bukméker piac egyik legnagyobb szereplője, Angliában pedig óriási hagyományokkal és történelemmel rendelkezik. Nem csak sporteseményekre lehet fogadni, és nem csak a cég által kínált ajánlatok léteznek: több olyan sztori is napvilágot látott már, hogy valaki bement a céghez, és adott eseményre kért egy ajánlatot – például válogatott lesz-e fia. A sporton túl közélettel és politikával is foglalkoznak: a William Hillnél 1,67-szeres pénzt fizet, ha az USA következő elnöke demokrata-párti lesz, míg a republikánusok jelöltjének győzelme 2,20-szoros pénzt ér.

Nem csak a William Hill közölt a vártnál rosszabb negyedéves eredményeket a héten. A Ladbrokes az elmúlt hét év legrosszabb három hónapján van túl: a londoni cég üzemi eredménye 22,3 százalékkal csökkent, de így is 14,3 millió fontos (6 milliárd forint) profitot ért el.

Mit mutat a William Hill grafikonja?

A részvény ára jelenleg a januári nyitó szintek környékén mozog, de ha elmúlt egy évet tekintjük, akkor sem acélos a teljesítmény, mindösszesen kb. 6 százalékot tudott magára szedni a William Hill. Ráadásul a csütörtöki kereskedést egy jelentősebb réssel (gap down) kezdte a papír, könnyedén letörve a 368 körüli támasz szintet, plusz betámadta a 200 napos mozgóátlagot. A részvény idei mozgása elég hektikus, és a 370-400 közötti sáv (vagy dupla top, de akár fej-váll is) letörése további esést hozhat a 340-es szintek környékére, ahol pont összetalálkozhatna az árfolyam az elmúlt egy év emelkedő trendvonalával. Ahhoz, hogy a kép jelentősen megváltozzon, újra 370 fölött kellene zárni a részvénynek.

William Hill napos árfolyamgrafikon és technikai elemzése Forrás: Investing.com, Investor.hu