6 ok, amiért érdemes most óvatosnak lenni

Légy képben, Átkukkantott hozzánk egy medve
Vágólapra másolva!
Számos piaci indikátor mutat abba az irányba, hogy egy hosszú tetőépítési periódus után volatilis és veszélyes részvénypiaci időszak előtt állunk, állítja Michael Sincere a Marketwatch hasábjain.
Vágólapra másolva!

A szakértő az alábbi hat tényezőre helyezi a fő hangsúlyt:

1. Gyengülő munkaerőpiac

A múlt pénteken közzétett brutálisan gyenge NFP adat már a kifulladó amerikai gazdaságról árulkodhat, mely mögött sokan a dollár lehengerlő erejét vélik felfedezni (a dollár index 22 százalékot menetelt felfelé tavaly június óta). Az egyetlen vigasz az lehet, hogy az amerikai jegybank nem emel kamatot júniusban, látva a gyengülő makroadatokat.

2. ’Forró’ pénzek áramlanak be a tőzsdékre

Februárban közel 58 milliárd dollár friss tőke áramlott a befektetési világ új kedvencébe, az ETF-ek piacára. Az Investment Company Institute kimutatása szerint 1 280 milliárd dollárnyi pénz csücsül amerikai részvény ETF-ekben, ráadásul óriási összegek forognak nap, mint nap az S&P500 index mozgását lekövető SPY indexben (SPDR S&P 500 ETF Trust) is. De ezek mind spekulatív, azaz a gyors haszonszerzést megcélzó pénzek, amelyek az első megingást mutató jelekre azonnal elkezdenek kiáramlani a termékekből, heves áresést okozva.

Kiindulva a fenti tényekből, Michael Sincere azt a következtetést vonja le, hogy a befektetők többsége pánikvevő üzemmódban van, azaz félnek attól, hogy lemaradnak a további árfolyam emelkedésről, ezért szemet hunynak a kockázatok fölött. Nem kell félni, ilyen magatartást akár profi vagy vagyonos befektetők is elkövetnek, sok esetben teljesen prózai okok miatt, tudniillik nem akarnak rosszabbul teljesíteni, mint a piaci benchmark. Ezért, mint a robotok, csak nyomkodják a vételi gombokat, mert sokkal rosszabb, ha elmarad a teljesítményük a többiekétől.

3. Kijelölésre került a piaci csúcs

Elképzelhető, hogy 2015. március 20-án csúcsot alakított ki a Dow Jones index – állítja a szakértő. Aznap közel 2,5 milliárd darab részvény cserélt gazdát a kereskedés utolsó fél órájában, és hiába volt ekkora forgalom, a Dow árfolyama alig 26 pontot korrigált vissza, és így is 168 pontos nyereséggel zárta a napot (március 20-án opciós és határidős kifutások is voltak – szerk.).

Dow Jones Index árfolyamgrafikonja az elmúlt 6 hónapban és a forgalmi csúcsokhoz tartozó árfolyamszintek Forrás: BigCharts.com, Investor.hu

De miért érdekes ez? Nyilván ekkora nagyságú tranzakciók mindkét oldalán kell lennie vevőknek és eladóknak, de vélhetően az eladók túlsúlyban voltak, és a pánikvevők szívtak fel a kitárazott mennyiségeket. Két szabályra érdemes ilyenkor figyelni.

  • Az első szerint, ha mind a forgalom nagysága, mind az árfolyamok emelkedő pályán mozognak, az ’bullish’ jelzés.
  • A második szerint, ha emelkedik a tőzsdei forgalom és az árak lefelé mennek, az ’bearish’ jelzés. Március 20-a pont egy ilyen ’bearish’ nap lehet, függetlenül attól, hogy a piacok pluszban zártak.

4. Nincs igazi folytatása az emelkedéseknek

Az egy napos tőzsdei menetelések váltak megszokottá az utóbbi időben. Március 20-án az S&P500 index napi záró csúcsa 2108 pont, és azóta meg sem közelítettük azt az értéket (februárban 2117-nél volt az index záró csúcsa – szerk.). Ha igazi erő lenne most a piacban, akkor könnyedén mennék 2100 pont fölé.

5. Beszédes az NYSE Tick indikátor

Ezen indikátort leginkább a daytraderek használják annak eldöntésére, hogy az adott napon milyen hangulat uralkodik a részvénypiacon. Az igazán emelkedő napokon sem volt az 1000-es érték fölött ezen mutató, ami ugyan nem ’bearish’ jelzés, de totális bizakodásra sem ad okot.

6. Túlságosan sokan hisznek az árak emelkedésében

Egyfajta piaci hangulat (szentiment) indikátorként is szoktak tekinteni a VIX indexre, ami jelenleg alacsony aktivitást mutat. Ennek magyarra fordítása elég egyértelmű: kevesen hisznek abban, hogy a piacok innen sokat esnének, és ha mégis esést várnának, akkor arra remek beszállási pontként fognak tekinteni. Holott valami kezd megváltozni a háttérben, de sokan erre ügyet sem vetnek, csak két kézzel kapkodják a részvényeket. De sok hasonló momentumot lehet már látni a hosszú évek során, aminek aztán gyors kijózanodás lett a vége.

CBOE Volatility (VIX) Index az elmúlt 1 évben Forrás: BigCharts.com

De akkor mi tévők legyünk?

Michael Sincere véleménye szerint érdemes valamennyi profitot bebiztosítani vagy zsebre tenni, mivel a korábbi tapasztalatokból kiindulva a virtuális nyereségek gyorsan el tudnak párologni egy durva és éles korrekció, vagy egy medve piacba való átfordulás esetén. Éppen ezért most érdemes óvatosnak lenni, visszafogni a bennünk mozgolódó kisördögöt, és átalakítani a portfóliónk súlyozását a készpénz, illetve biztonságosabb eszközök javára.