6 mítosz, mely hátráltatja a görög ügy megoldását

Görögország, gazdaság
ILLUSTRATION - A Greek euro coin stands in a water surface, which reflects the Greek flag, in Schwerin, Germany, 05 January 2015 (arranged photograph). The situation in Greece and the monetary policy of the ECB have caused the commom currency euro to drop to its lowest rate since 2006. PHOTO: JENS BUETTNER/dpa
Vágólapra másolva!
Tovább íródik az évek óta tartó modern kori görög dráma, ami nem fog jól végződni, ha minden résztvevő mítoszokat kerget. Martin Wolf hat olyan intellektuális és érzelmi akadályt elemez, amelyek hátráltatják a megoldást.
Vágólapra másolva!

1. Görögország kilépése segítene az eurózónának

„Vajon sosem fogok megszabadulni ettől a problémás püspöktől?” – tette fel a kérdést II. Henrik angol király Becket Tamás püspökkel kapcsolatban. Kicsit hasonlóképp gondolkodhat Wolfgang Schaubel, német pénzügyminiszter is a görög ügyben. Persze tudjuk azóta a történelemből, hogy az angol király kívánsága teljesült, de nem lett tőle jobb a helyzet. Ha a görögök kilépnének, akkor nyilván alábbhagynának a populista kampányok Európa-szerte, viszont egy súlyos következmény mindenképp lenne: innentől kezdve bármelyik ország elhagyhatná a közös fizetőeszközt, ami pedig spekulációk hadát indítaná be egy-egy újabb krízishelyzet felbukkanásakor.

Az eurózóna és Görögország kilátástalan harca Forrás: Ingram Pinn / Financial Times

2. Görögország kilépése jó lenne a görögöknek

Sokan azt gondolják, hogy az újra bevezetésre kerülő gyenge drachma szinte egyenes utat jelentene az üdvösséghez. De ez akkor lenne igaz, hogy ha a görög gazdaság és termékek valóban versenyezni tudnának a nemzetközi piacokon. Viszont ez nem menne, sőt jelentős tőkekorlátozásokat és egyéb intézkedéseket kellene bevezetni, ráadásul csődök garmadája indulna be: a görög állam, a vállalatok és a lakosság által birtokolt, egyéb valutában kibocsátott hiteltartozások drasztikusan megugranának, aminek beláthatatlan következményei lehetnének. Nem is beszélve a politikai következményekről.

3. Görögország hibája a kialakult helyzet

Senkit sem kényszerítettek arra, hogy hitelezzenek a görögöknek. Sőt, korábban a magántőke boldogan adta oda a helléneknek a németekéhez hasonló kamatok mellett a pénzt. Aztán 2010-ben egyértelművé vált, hogy az odatolt pénzek többsége nem kerül visszafizetésre. Ráadásul ahelyett, hogy belátták volna a helyzetet és inkább leírták volna a veszteségeket a hitelezők, az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap sok százmilliárd eurós mentőcsomagot állított össze, és tovább öntötte a pénzt a feneketlen kútba. Mi lett ennek az eredménye? Még több pénz nem kerül visszafizetésre.

4. Semmit nem tettek a görögök a helyzet megoldására

Görögország egy óriási gazdasági és pénzügyi kiigazítást hajtott végre a mentőcsomagért cserébe, számos olyan fájó intézkedést hozott, amivel mostanra több fronton is kiegyensúlyozta a költségvetési számokat. Mindezt úgy, hogy 2008 és 2013 között 27 százalékkal esett vissza a GDP, illetve 28 százalékon tetőzött a munkanélküliség. A kamatfizetés nélküli elsődleges egyenleg már pluszos, ami azért fontos, hogy ha az ország csődöt jelentene, akkor az adóbevételekből továbbra is tudná fedezni az állami kiadásokat.

Görögország különböző költségvetési egyenlegeinek GDP-hez viszonyított arányának alakulása 2000 óta Forrás: Financial Times, IMF

5. A görögök vissza fognak fizetni mindent

Ez a mítosz vélhetően abból táplálkozik, hogy az emberek sok esetben nem hajlandóak elfogadni a veszteséget, inkább foggal, körömmel ragaszkodnak az elveikhez a beismerés helyett. Látni kell, hogy rossz volt az egész hitelezési folyamat, ráadásul a görögöknek hosszú évtizedekbe telik majd visszafizetni azon hiteleket, amiket meg sem kellett volna kapniuk. Totális zsákutca az egész.

Sőt, a kiigazítás és reformok ellenére is duplázódott az adósságteher a GDP-hez viszonyítva. Majdhogynem kijelenthető, hogy az adósságok elengedése szinte elkerülhetetlen. Már csak azért is, mert maga az adósságteher nem áll meg a görög határoknál, hanem az egész eurózóna vállát nyomja, állítja a Centre of Economic Policy Research.

A görög államadósság alakulása a GDP-hez viszonyítva Forrás: Financial Times, IMF

6. A csőd maga után vonja a görögök kilépését az eurózónából

A hatodik mítosz vagy egyfajta tévhit az, hogy ha a görögök becsődölnek (bár ezt már részben megtették 2012-ben a magánhitelezők adósságleírása kapcsán – szerk.), akkor majd elhagyják az eurózónát, és újra bevezetik a drachmát. Az szinte biztos, hogy ha Görögország csődöt mond, akkor a görögök bankokat le fogják kapcsolni az Európai Központi Bank által működtetett lélegeztetőgépről, tudniillik nem fognak hozzáférni a sürgősségi likviditási támogatáshoz (ELA).

Ebben az esetben a bankoknak tőkekorlátozásokat kellene bevezetniük, valamint nem fizetnék tovább a hiteleket sem. (Mondjuk láttunk már ilyet 2013-ban Ciprus esetében, és működött – szerk.)

Persze valamilyen megoldást akkor is kellene találni a helyzet kezelésére. Ilyen lehetne az úgynevezett informális adósságlevél (angol rövidítéssel IOU) bevezetése. Ezeket a görög állam bocsátaná ki kötelezettségvállalásai ellenében, miközben továbbra is az euró lenne a hivatalos fizetőeszköz.

Mi az az IOU?

Az IOU-jellegű eladósodás jóval rugalmasabb kereteket biztosít az adósnak egy kötvénykibocsátáshoz képest, hisz az adósságlevélnek nem feltétlen kell tartalmaznia azt, hogy az adós mikor törleszt, egyáltalán fizet-e kamatot, sőt még arról sem kell mindenképp tájékoztatni, hogy milyen formában történik meg a kifizetés. Persze az ilyen jellegű eladósodás egyáltalán nem erősíti a felek közti bizalmat.

Akárhogy is próbáljuk megdönteni a fent említett hat mítoszt, nem létezik egyértelmű és teljesen kielégítő megoldás. De valahol el kell kezdeni. A megoldási csomagnak biztosan tartalmaznia kell azt, hogy az adósságteher folyamatosan csökkenjen a reformintézkedések véghezvitele mellett. Mindenképp új alapra kell helyezni a görög gazdaságot, hogy képes legyen hosszú távú fejlődésre és növekedésre. De ehhez a görögök elkötelezettsége is kell, mert ha minden reformot csak le akarnak tolni a torkukon, akkor ott szinte garantálható a bukás.

A görög GDP és belföldi kereslet alakulása a 2008-as bázishoz képest Forrás: Financial Times, Haver Analytics

Ha nem tudnak ilyen megállapodásra jutni, akkor a kisebbik rossz megoldás az, ha hagyják Görögországot csődbe menni és elhagyni az eurózónát. Persze ez is rossz megoldás, de bizton senki nem tud jobbat mondani – fejezi be gondolatait Martin Wolf.