Vágólapra másolva!
Új termékvonalat mutat be a Tesla április végén a vállalat vezérigazgatója, Elon Musk hétfői Twitter üzenete szerint. Az üzenetből azonban az is kiderült, hogy az új termék nem egy újabb modell lesz.  Ennek megfelelően meg is kezdődtek a találgatások az új irányt illetően, és kiderült, hogy az sem teljesen lehetetlen, hogy a rejtély megoldását korábban maga Elon Musk árulta el.
Vágólapra másolva!

Ismét egy Twitter üzenettel kavarta fel a Tesla körüli amúgy sem annyira nyugodt álló vizet a cég vezetője, Elon Musk. A hétfői posztjában ugyanis Musk bejelentette, hogy a Tesla április 30-án egy új termékvonalat mutat be, és bár önmagában már ez is elegendő lenne a kiemelt érdeklődés felkeltésére, Musk még azt is hozzátette, hogy ez az új termék nem egy autó lesz.

Elon Musk Twitter üzenete Forrás: Twitter

Az áramellátás új formája

A találgatások természetesen egyből meg is kezdődtek, és hamar testet öltött egy olyan forgatókönyv, ami szerint komoly esély van arra, hogy Musk korábban már elszólta magát az új termékekkel kapcsolatban. A Tesla vezére ugyanis februárban egy konferencián már beszélt arról, hogy vállalata az otthonok áramellátásának megreformálásához szükséges akkumulátorok fejlesztésén is dolgozik. Akkor Musk azt mondta, hogy az akkumulátorok tervei már elkészültek, és a gyártás is elkezdődhet körülbelül hat hónap múlva.

A Global Equities Research elemzője, Trip Chowdry szerint pedig a vállalat már 250 kaliforniai háztartásnál tesztelte is ezeket az elmúlt két év során. A Tesla ezzel úttörője lehet az energiatárolás olyan formájának, amely eleinte csak kiegészíti a hagyományos áramszolgáltatást, majd akár a helyét is átveheti annak. Az új technológia - ami a napelemek és az energiatárolás összekapcsolásán alapszik - ugyanis lehetővé teheti akár, hogy a háztartásoknak ne a közműszolgáltatóktól kelljen áramot vásárolniuk a jövőben.

Ezzel a forgatókönyvvel vág össze, hogy az ugyancsak Musk által vezetett SolarCity Kaliforniában már 13 Wal-Mart szupermarketet látott el Tesla akkumulátorokkal.

A "Gigagyár"

Ehhez pedig pont jól jön a Tesla 5 milliárd dollárból épülő „Gigagyára”, ami a tervek szerint megkétszerezheti a világ lítium-ion akkumulátorokkal való ellátottságát, és ami nemcsak, hogy csökkenti ezek előállítási költségét, de ezen keresztül elérhetőbbé teheti az elektromos autók árait is.

Ennek a termelése viszont a jelenlegi adatok szerint nem képes még kiszolgálni azt a kapacitást, amit a Tesla modellek akkumulátorainak legyártása mellett az otthoni áramellátáshoz szükséges eszközök előállítása is szükségessé tesz.

A Business Insider szerint arra is van esély, hogy a megoldás éppen ezért egy olyan megoldás lehet, amikor a Tesla Model S-ek tulajdonosaik autóikat használhatják majd otthonuk áramforrásaként is. Ez viszont nem számítana akkora újdonságnak, hiszen a Nissan ugyancsak elektromos hajtású LEAF modellje kapcsán már bemutatta ezt a lehetséges konstrukciót.

A Twitter üzenetnek köszönhetően a vállalat részvényárfolyama több mint 3 százalékot emelkedett a hétfői kereskedés alatt, és piaczárás után is még több mint 1 százalékos pluszt szedett össze.

A Tesla napi árfolyama Forrás: AmiBroker, Investor.hu