Ünnepelhetnek az olajtároló vállalatok

Vágólapra másolva!
Az olajtároló vállalatok lehetnek a legnagyobb győztesei az olajpiac jelenlegi helyzetének, amikor nemcsak a termelés volumene kiugróan magas, de a határidős árfolyamok is arra ösztönzik a befektetőket, hogy a megvásárolt nyersanyagot csak a jövőben értékesítsék. Ezek a tényezők az olajkészletek olyan magas szintjéhez vezettek, hogy a kimerülő szabad tárolókapacitásokért egyre ádázabb küzdelem folyik már.
Vágólapra másolva!

Manapság, amikor a túltermelés okozta olajárzuhanástól egyre jobban szenvednek az olajvállalatok, vannak olyan energiaipari cégek, amelyek hatalmas hasznot húznak a jelenlegi helyzetből. Hiszen olyankor, amikor a világ tele van olcsó olajjal, a független olajtároló vállalatok azok, akik igazán jól járnak, hiszen hatalmas hasznot tudnak szakíthatnak a szárazföldi tárolás iránti egyre növekvő keresletből.

Hozzá kell tenni ehhez persze, hogy a hirtelen piaci változások gyorsan tudják változtatni a feltételeket. Ez jól látszik, hogy csütörtökön nagyobbat ugrott az olaj ára a Közel-Keletről érkező geopolitikai feszültségek miatt. Ezzel együtt a tegnapi amerikai készletadatok továbbra is bővülést muatnak immár egymást követő 11 hete.

Ilyen olajtároló cégek közé tartozik például a Vopak, a Kinder Morgan vagy a Magellan Midstream Partners, amelyek az egyre szűkösebb szabad tárolókapacitások mellett egyre magasabb áron nyújthatják szolgáltatásaikat.

A Vopak árfolyama (dollár) Forrás: AmiBroker, Investor.hu

A Nemzetközi Energiaügynökség számításai szerint ugyanis – főként a palaolaj termelésnek köszönhetően – lassan 80 éves csúcsot dönt az amerikai olajkészletek nagysága, ez pedig az ország tárolókapacitását is alaposan próbára teszi. Az USA olajszállítás szempontjából egyik legnagyobb forgalmával rendelkező területe az oklahomai Crushing, szakértők azonban úgy vélik, hogy árpilis végéig ezen a területen is elfogy a szabad tárolókapacitás. Ezzel pedig még jobban kiélesedik a városban még fellelhető tárolókért folyó verseny. A Magellannak például 12 millió hordónyi tárolókapacitása van az oklahomai városban, de a vállalat vezetője szerint ezt mind kibérelték már.

De nem csak a termelés üteme tehető felelőssé a tároló kapacitások egyre nagyobb kihasználtságáért. Világszerte ugyanis egyre többen próbálnak hasznot húzni az olajpiacon jelenleg előállt viszonylag ritka helyzetből, amikor is a határidős árfolyamok magasabbak, mint az azonnali piac. Ez ugyanis lehetővé teszi, hogy olcsón vásároljunk nyersanyagot, majd ezt később magasabb áron adjuk el. Ehhez viszont elengedhetetlen a megfelelő tárolókapacitás megléte is.

Bár a tárolók tulajdonosai a bérleti díjakat titkosan kezelik, a szakértők szerint ennek értéke átlagosan 20 és 50 cent körül lehet hordónként havonta. A rohamosan csökkenő kapacitás következtében viszont ez az ár akár 80 centig is felmehetett már a Cushinghoz hasonló népszerű területeken.

Ugyanezt pedig a részvényárfolyamok is tükrözik, hiszen a világ legnagyobb független olajtároló vállalatának, a Vopaknak például 18 százalékot emelkedett az árfolyama év eleje óta úgy, hogy ugyanez idő alatt az MSCI World Energy Sector index 4 százalékot esett, főként az olajárzuhanás következtében.

MSCI World Energy Sector index napi grafikon Forrás: AmiBroker, Investor.hu