Történelmi csúcson a londoni részvényindex

Vágólapra másolva!
Történelmi csúcsra futott az elmúlt hetekben a londoni tőzsde legnagyobb vállalatait tömörítő részvényindex, a FTSE 100. Az árfolyam egy nagyon markáns szintet tört át, ami igen komoly erőre utal. Ráadásul még kedvező hozam-kockázat aránnyal vehetünk fel vételi pozíciót, hiszen a kitörés után nem szaladt el túlságosan az árfolyam.
Vágólapra másolva!

Történelmi csúcsra jutott a londoni tőzsde 100 legnagyobb vállalatát tömörítő FTSE 100 index. Az árfolyam a 6900 pontos ellenállást törte át, amely már 1999 végén is markáns akadályt képezett számára. Az elmúlt években többször is megfordult az ellenállás közelében, ám eddig nem sikerült legyűrnie, így a kitörés igen kedvező jelzésként értelmezhető.

FTSE 100 havi grafikonja Forrás: AmiBroker, investor.hu

2008 egy emelkedő háromszög formálódott a heti grafikonon. A háromszög teteje, illetve a 6000 pontos támasz közötti sávban mozgott az elmúlt két évben az index, melyből az 50 hetes mozgóátlag legyűrése után kitört.

Akár a sávból számítható 7700 pontos szintet is elérhetné a FTSE 100, amennyiben a kitörés után is kitartana a lendület. Ez igen szép emelkedésnek számítana, hiszen több mint 10 százalékos felértékelődést jelentene.

FTSE 100 heti grafikonja Forrás: AmiBroker, Investor.hu

A napi grafikonon a kitörés mellett pozitívum lehet még a mozgóátlagok aranykereszt jelzése. Ez további erősödésre sarkallhatja az indexet.

Ellenkező esetben az elmúlt hetekben áttört masszív 6900 pontos támaszra számíthatna elsőként az árfolyam, amelynek visszatesztelése után ismét lendületbe jöhetne a FTSE 100. Ennek elestekor egyébként még a mozgóátlagok kettősére számíthatna menedékként az index.

A mozgóátlagok letörése azonban végképp elrontaná a technikai képet. Érdemes lehet ezért ezek alá, 6670 pont közelébe helyezni a veszteségvágó szintet. Ebben az esetben még 2 fölötti hozam-kockázat arányhoz jutunk, ami igen kecsegtetőnek számít.

FTSE 100 napi grafikonja Forrás: AmiBroker, Investor.hu