Szépen hízik az amszterdami Ofotért

szemüveg
Vágólapra másolva!
Több mint 10 százalékos árfolyam emelkedésen van túl a bő egy hónapja tőzsdére lépő GrandVision, az Ofotért és Vision Express üzletek holland tulajdonosa. Ráadásul, ahogyan az szerda reggel kiderült, hasonló mértékű profit bővülést mutatott be 2014-ben a cég, ennek ellenére az első osztalékra még várniuk kell a befektetőknek szeptemberig.
Vágólapra másolva!

Több mint 10 százalékos profit növekedésről számolt be 2014-es eredményeinek publikálásakor a hazánkban Ofotért és Vision Express üzleteket tulajdonló GrandVision. Legalábbis a 2013-as számokhoz képest mindenképp jól teljesített a világ egyik vezető szemüveg- és egyéb optikai eszközök kiskereskedelmével foglalkozó vállalata, ráadásul az elemzői várakozások hiányában viszont egyelőre ez bizonyul a legjobb összehasonlítási alapnak.

A főbb számok röviden:

  • 2,82 milliárd eurós bevétellel zárta 2014-et a GrandVision, miközben egy évvel korábban még 2,62 milliárd eurós értékesítésről számolt be.
  • Egy év alatt 400 millió euróról 449 millió euróra (+12,2%) hízott az értékcsökkenéssel és amortizációval növelt üzemi eredmény, azaz az EBITDA.
  • Ráadásul mindeközben a társaság profitabilitása is javult, ugyanis a 2013-ban még 15,3 százalékon álló EBITDA margin 16 százalékra kúszott fel 2014 decemberére.
  • Az egy részvényre jutó eredmény 0,64 euróra emelkedett (+13,8%) a 2013-as 0,56 eurót követően.

A sikeres évet követően a részvényeseknek egyelőre még várniuk kell az osztalékfizetésre, hiszen a 2014-es eredménye után nem kíván nyereséget fizetni a GrandVision. Persze ez nem számít váratlan lépésnek, miután a menedzsment még a tőzsdére lépés előtt vázolta terveit. Mindeközben némi megnyugvást jelenthet, hogy szeptemberben mintegy 35 millió eurós osztalékelőleget készül kifizetni a cég. A rendes éves osztalékfizetésre pedig 2016 májusában kerülhet sor.

2014-ben folytatta agresszív terjeszkedését a GrandVision, 821 új egységgel 5814 boltra bővült a hálózata. A brit, német és olasz akvizíciók mellett több új piacra, mint Kína, Peru, vagy Törökország is betette a lábát a cég.

A vállalat részvényei egyébként február eleje óta forognak az amszterdami tőzsdén, ahol bő egy hónap leforgása alatt 11 százalékos emelkedést mutat, míg úgy is, hogy a jelentést követően 1,3 százalékos csökkenést mutat a papír.

GrandVision napi grafikon (Amszterdam) Forrás: AmiBroker, Investor.hu

Ha kíváncsi a GrandVison tőzsdei debütálásával kapcsolatos elemzéseinkre, kattintson ide.