Szárnyra kapott az olajár

Vágólapra másolva!
Szaúd-Arábia és szövetségesei hadműveletet indítottak Jemen területén, aminek hatására az olaj árfolyama 6 százalékot ugrott. Egy hordó amerikai WTI-ért már közel 52 dollárt kell adni, pedig a légicsapással sújtott Jemen nem is számít jelentős olajkitermelő országnak. A piaci szereplők sokkal inkább a konfliktus tovaterjedésétől tartva hajtják egyre magasabbra az olajárat. 
Vágólapra másolva!

A szaúdiak és öbölbeli szövetségeseik hadműveletet indítottak a jemeni síita húszi lázadók ellen, ami azonnal felpaprikázta az olaj piacát. Bár Jemen nem számít fontos olajkitermelő országnak (a globális kínálatnak csupán 0,2 százalékát adja), az olaj árfolyama jelentős, 6 százalékos mértékben emelkedett a légicsapások hírére. A piaci szereplők attól tarthatnak, hogy a konfliktusok tovább terjednek a régióban.

A világ legnagyobb olajkitermelőjének számító Szaúd-Arábiának ugyanis az a célja az akcióval, hogy megvédje a jemeni elnök törvényes kormányát azoktól a síita lázadóktól, akiket a szintén jelentős olajpiaci szereplőnek számító Irán támogat. A két ország együttesen a világ olajkitermelésének 15 százalékát adja, ami viszont már egyáltalán nem elhanyagolható tétel. Ráadásul Jemen szomszédos Szaúd-Arábiával, vagyis földrajzilag is fenyegető közelségben van, igaz a szaúdi olajmezők zömében az ország másik végében, a Perzsa-öbölnél találhatók.

Nem szabad elmenni amellett sem, hogy Jemen a Vörös tenger déli kapujánál helyezkedik el, ahol a világ olajforgalmának jelentős része (napi 3,8 millió hordó) fordul meg tankerhajókon a Báb-el-Mandeb-szoroson keresztül. Ahogy az arab tavasz idején az olajpiacon attól tartottak sokan, hogy az egyiptomi feszültségek a Szuezi-csatorna lezárásához és annak olajforgalmának akadályozásához is vezethet, a szaúdi hadműveletek hasonló félelmeket generálhatnak a Báb-el-Mandeb-szorossal kapcsolatban.

Bád-El-Mandeb-szoros

Fontos viszont hangsúlyozni, hogy egyelőre nem történt tényleges kiesés a fizikai olajpiacon, vagyis a kínálati oldal még mindig dominánsabb. Amerikában a készletszintek tizenegyedik hónapja folyamatosan emelkednek, így a tárolók a cushingi leszállítási pontnál kezdenek egyre inkább megtelni. Amennyiben tehát a feszültségek elkezdenek enyhülni, az könnyen együtt járhat majd az olajár újabb esésével.

Egyelőre mindenesetre a 42 dollár körüli mélységekről felfele tart az árfolyam, az 52-54 dolláros magasságban azonban bőven akadnak technikai ellenállások, amik meggátolhatják a további áremelkedést.

A WTI olaj árfolyama Forrás: Tradingview, Investor.hu