Öt aranyköpés a tőzsdéről

Vágólapra másolva!
Sok könyv hirdeti magáról, hogy ilyen meg olyan módszerekkel mesés gazdagságot lehet elérni a tőzsdén. Természetesen azonban nincs tuti recept, ezek a könyvek pedig sok esetben inkább a garantált bukáshoz vezetnek. Ahelyett tehát, hogy a "Szent Grál" után kutatnánk, érdemes inkább olyan évtizedes tapasztalattan rendelkező befektetők aranyköpéseit is olvasni, akiktől valamennyien tanulhatunk. A Business Insider segítségével ezekből szedtünk most össze párat, melyek ha a tuti receptet nem is, de egy-két hasznos tanácsot mindenki számára nyújtanak a tőzsdézésről.
Vágólapra másolva!

Piaci ciklusok

Seth Klarman: A tőzsdét ciklikusság jellemzi, a befektetői pszichológia pedig szélsőségessé teszi azokat.

Mi sem igazabb ennél. Nem csak a részvények, hanem a kötvények, de még az ingatlanárak is ciklikusan mozognak, a piac velejárója. Mindig vannak rossz idők és jó idők, felszálló és leszálló ágak. A befektetők azonban hajlamosak a közelmúlt eseményei alapján megbecsülni a jövőt, ami a trendeket látványosan felerősíti, szélsőséges helyzeteket alakítva ki. Ez pedig attól függetlenül igaz, hogy gyorsan váltakoznak a ciklusok, vagy éppen lassan. Egy jó befektető mondani sem kell, kihasználja a szélsőséges helyzetek adta lehetőségeket.

Contrarian befektetési szemlélet

John D. Rockefeller: Akkor kell vásárolni, amikor vér folyik az utcákon.

Vitathatatlanul nagy igazság, ráadásul rímel az első idézet mondanivalójára is. Amikor már mindenki utál egy részvényt, szélsőségesen nagy a pesszimizmus, akkor jó vételi lehetőségeket találunk. Ennek főleg az az oka, hogy a félelem miatt irracionálissá válnak a befektetők, jó cégek papírjaitól is szabadulnak, már-már a tömeg nyomására. Ez a fajta kvázi "kényszer-értékesítés" mindig jó beszállási pont egy piacon, vagy egy részvénynél, akkor vegyünk, amikor már mindenki más már elad, menjünk szembe a tömeggel. Persze azért legyünk azzal is tisztában, hogy ilyenkor célszerű hosszabb távra tervezni.

Időzítés

Warren Buffett: A kedvenc tartási periódusom, az örökké.

Buffett is tisztában van az időzítés és az időtáv fontosságával, nekünk sem árt. Az omahai bölcs szerint az idő a befektetések világában nekünk dolgozik, minél több van belőle, annál jobb. Nem véletlen, hogy akár 20-30-40 évig is tartja pozícióit Buffett, sőt, még akár annál is tovább. Persze azért az is látni kell, hogy nem mindenkinek fér bele ekkora időtáv egy pozícióra, ráadásul sok félreárazást, extrém helyzetet rövidebb időtávú pozícióval is meglehet játszani. Fontos tehát, hogy céljaink függvényében tervezzük meg a befektetési időtávunkat, legyen konzisztens a stratégiával.

Helyes gondolkozás

Peter Lynch: Lesznek recessziók és tőzsdei mélyrepülések. Ha ezt nem tudod elfogadni, nem állsz készen a tőzsdézésre, nem fogsz jól teljesíteni.

Őszintén szólva az egyik kedvenc idézetem, rengeteg fontos tanulságot összegez mindössze két mondatban. A tőzsdézés során ugyanis a teljesítményre a legnagyobb veszélyt saját magunk jelentjük, nem pedig valami tetszőleges eseményt kell bűnbaknak kikiáltani. Ha nem fogadjuk el a szabályokat, nem fogunk tudni érvényesülni, és a piac kegyetlenül bedarál minket. A piacot tisztelni kell, és minél alaposabban vizsgálni, hogy tudjuk, éppen melyik szakaszában vagyunk egy adott ciklusnak. Csak idő kérdése, és előbb utóbb mindenki keresztül megy a krízisen. Ezt el kell fogadni.

Valóság

Tőzsdei folklór: Nincs ingyen ebéd

Jó, ez nem csak a tőzsdén elhangzó mondás, de azért itt is rendkívül igaz. Ha egy befektetés túl szépnek tűnik ahhoz, hogy igaz legyen, akkor az valószínűleg tényleg így van. Ingyen ebéd ugyanis nincs, ha nagy megtérülési esélyt látunk, akkor nagy az esélye, hogy valamit nem vettünk figyelembe a számításaink során. A befektetők ugyanis nem hagynak csak úgy vagyonokat a tőzsdén, extrém félreárazások formájában. Sőt, óriási hozamok hosszú távon amúgy sem érhetőek el, van átlagos hozam szint, melyet tartósan nem lehet felülteljesíteni. Inkább olyan befektetések iránt érdemes nézni, melyek reális hozamelvárással rendelkeznek.