Nyugodtan kezeld megtakarításaidat

Vágólapra másolva!
Nem célszerű folyamatosan aggódni, ha saját megtakarításunkról, befektetésünkről van szó, mondja Collen Roche, a Pragmatic Capitalism szerzője. A kiegyensúlyozottság pedig bár unalmas, hosszú távon a siker elengedhetetlen feltétele.
Vágólapra másolva!
  • A legfontosabb ok, amiért szükségünk van a nyugalomra az egy egyszerű tény: valaki mindig jobb hozamokat ér el, mint mi. Ez azt jelenti, hogy felesleges is arra törekedni, hogy óriási nyereségünk legyen, mert annak hosszú távon csúnya vége lesz.
  • Nem kell másokat figyelni, ne akarjuk megverni állandóan a profi befektetőket, vagy éppen a szomszédot. Saját magunkra koncentráljunk!
  • A piac hosszú távú legyőzése ráadásul lehetetlen, hiszen a piac végső soron a befektetők átlagát jelenti. Kellően hosszú időt tekintve egyre nagyobb eséllyel érünk el mi is átlagos hozamokat.
  • Ha a költségeinket (ritkább kereskedéssel) és adófizetésünket (pl. TBSZ-számlával) optimalizáljuk, akkor viszont lehet javítani a hozamunkon, bár a piac egészét így sem verhetjük meg, mivel azok nem tartalmazzák a költségek, és az adók negatív hatásait.

A lényeg: maradjunk nyugodtak, fogadjuk el, hogy valahol biztos van egy "szomszéd", akinek most éppen zöldebb a fűje. Figyeljünk csak saját magunkra, a saját pénzügyi terveinkhez igazítsuk portfóliónk összetételét, külön figyelve a kockázatra. Ha így teszünk, és nem kezdünk kapkodásba, valamint optimalizáljuk költségeinket és az adókat, akkor máris jelentős részét túlteljesítjük a befektetőknek.