Nyereség a BlackBerry-től!

Vágólapra másolva!
Nem sokkolta váratlan bejelentésekkel befektetőit a BlackBerry a mai gyorsjelentésében, bár az árbevétel lényegesen elmaradt a várakozásoktól, a költségek csökkentése is javában zajlik. A befektetők is elégedetten csettintenek a számokra, 3,5 százalékos pluszban az árfolyam.
Vágólapra másolva!

Felemás gyorsjelentést tett közzé a BlackBerry piacnyitás előtt. Bár a társaság pozitív nettó eredményt tudott elérni, ez inkább az egyszeri tételeknek köszönhető, és ugyan egyre kisebb az operatív veszteség, még mindig van mit tenni a cég hatékonyabbá tétele érdekében, és az árbevétel zuhanásának megállításában. A befektetők ezzel együtt egyelőre bíznak a feltámadásban, 3,5 százalékos pluszban jár ma az árfolyam.

Zuhanó árbevétel

Az árbevétel csak 660 millió dolláros lett, ami jelentős elmaradás a konszenzusban szereplő 782 millió dollárhoz képest. Éves alapon így továbbra is zsugorodás látható, és hiába számít a visszaesés a leggyengébbnek az elmúlt két éven belül, a 32,4 százalékos lemorzsolódás semmiképpen sem nevezhető kedvezőnek.

A készülékgyártás továbbra is szenved, mindössze 274 millió dollárt ért el ebben a divízióban a vállalat, ami csalódásként érheti a befektetőket. Ennek főleg az alig 1,3 millió darabos értékesítés lehet az oka, ami megegyezik a tavalyi év azonos időszakával, így az előző negyedév után nem sikerült enyhe növekedést felmutatni.

Az átlagos eladási árak ugyanakkor a novemberben záródó negyedik negyedévvel szemben már nem estek tovább, 211 dollárra emelkedtek, ami az elmúlt három negyedévből a legjobb. Egyedül ez lehet csak az, ami optimizmusra adhat okot a befektetők körében, a vásárlók láthatólag elmozdultak az új modellek felé.

A szolgáltatásoknál továbbra is zsugorodás látható, ami nem meglepetés korábbi BES rendszerekről való folyamatos átállás miatt. A szoftverbevételek viszont egyelőre nem mutatnak látványos növekedést, a 24 százalékos éves bővülés mellett is csak az árbevétel 10 százalékát tették ki, így ezen a területen még várat magára az áttörés.

A hatékonyság valamelyest javul

A bruttó margin közben stabilan 50 százalék közelében alakul, ami kedvezőnek számít. A költségek csökkentése is jól halad a cégnél, mind a kutatási és fejlesztési, mind pedig a marketing és általános kiadások területén 50-60 százalékos visszaesés van az előző év azonos időszakához képest, miközben az előző negyedévhez képest is látszik némi javulás.

Operatív soron ugyanakkor továbbra is veszteséges a vállalat, igaz a négy negyedéves gördülő adatok egyre kisebb eltérést mutatnak a bevételek és a költségek között. A négy negyedéves gördülő adatok a nettó soron is egyre kisebb mínuszt mutatnak, ráadásul az utóbbi négy alkalomból másodszorra sikerült pozitív nettó nyereséget elérni. Ebben ugyanakkor egy 115 milliós egyszeri tétel, játszik szerepet.

A cég nettó készpénzállománya ugyanakkor 1,56 milliárd dollárra emelkedett, ami kedvezőként értékelhető. Ez a tegnapi záróár alapján így a piaci kapitalizáció több mint 30 százalékát teszi ki, és folytatódik az elmúlt negyedévekben látott növekedés.

A fundamentális kép változatlan

Korábbi elemzésünkben leírtakhoz képest nincs érdemi változás a fundamentumokban, semmi eget rengető bejelentés nem érkezett. A reorganizáció javában zajlik, befejezettnek és sikeresnek azonban még koránt sem tekinthető, még akkor sem, ha januárban a vezérigazgató John Chen optimizmusának adott hangot.

Ezeken szinteken így továbbra meglehetősen olcsónak számít a BlackBerry. A legfrissebb számok alapján, konzervatív megközelítés szerint is 12 dollár körül lehet a részvény elméleti értéke, ami a jelenlegi 9,6 dolláros értékhez képest több mint 25 százalékos felértékelődést jelentene.

Ezzel együtt a készülékértékesítések azért jelentős kockázatot jelenthetnek, az elmúlt hetekben több elemzőház is aggályainak adott hangot ezzel kapcsolatban, ezt pedig a negyedéves számok azért valamelyest visszaigazolták. Könnyen lehet tehát, hogy ezzel kapcsolatban még jöhetnek negatív meglepetések, és tovább zuhanhat a BlackBerry készülékértékesítése.

A technikai kép pedig a befektetők pozitív reakciója mellett sem nevezhető igazán kedvezőnek, miután 10,1-10,2 dollár közelében jelentős ellenállások húzódnak a BlackBerry előtt. Mivel az árfolyam 9,75 dollár közelében nyithat, ezért itt már elakadhat a további menetelés. Főleg a 2014 óta tartó emelkedő trendvonalat érdemes megemlíteni, amit még március elején tört le az árfolyam. Egy kedvező technikai képhez ezt a szintet át kellene törnie a BlackBerry részvényének.

Ezzel együtt a 9 dollárról történő visszafordulás mindenképpen pozitívnak számít, az indikátorok alapján pedig bőven van tér az emelkedésre a fontos technikai szintek esetleges áttörése után is.

A BlackBerry napi grafikonja (Nadsaq: BBRY) Forrás: AmiBroker, Investor.hu