Ne számítsunk nagy olajár esésre

olajmező
Vágólapra másolva!
Az 52 dolláros hordónkénti magasságban egyelőre megakadt az olajár emelkedése, amit a héten a szaúdiak jemeni hadművelete hajtott. A piaci szereplők szerint a fizikai kereslet-kínálati viszonyok alacsonyabb árfolyamokat indokolnak, de természetesen akadnak ezzel ellentétes vélemények is.
Vágólapra másolva!

Mivel Jemen nem számít jelentős olajkitermelőnek, a piaci szereplők szerint a szaúdi hadműveletek nem okoznak majd tényleges kínálati kiesést az olaj piacán. Emiatt úgy gondolkoznak sokan, hogy ha a feszültségek elkezdenek múlni, az olajár ismét csökkenő pályára állhat, hiszen a folyamatosan emelkedő készletszintek a túlkínálatos helyzetre irányíthatják rá ismét a figyelmet.

Egyelőre ehhez igazodik az olaj árfolyama is, az amerikai WTI ugyanis a hét közepi nagy emelkedést követően pénteken lefele vette az irányt az 52 dolláros magasságból. Van viszont olyan elemző, aki a Business Insider szerint máshogy gondolkozik a várható piaci folyamatokról.

Robert Rapier, az Energy Trends Insider szakértője szerint felesleges attól tartani, hogy Amerikában egyszer csak megtelnek az olajtárolók, ami a nyersanyag árának nagy zuhanását fogja kiváltani. Azt mondja, hogy a tározói kapacitások még úgy sem telnének meg, ha a következő négy évben minden héten 1 millió hordóval híznának a készletszintek.

Nem szabad arról sem megfeledkezni, hogy Amerikában a finomítók a téli üzemről most állnak át nyárira, emiatt irányukból az elmúlt hetekben alacsonyabb volt az olajkereslet. Ez azonban március végével változik, elkezdik ugyanis vásárolni ismét nagy tételben az olajat, aminek hatására a készletek eddigi intenzív duzzadása is megtorpanhat. A szakember azt is állítja, hogy bár a WTI leszállítási pontjában, Cushingban valóban szűkülnek a kapacitások, de a tengeren való tárolás még bőven rendelkezésre áll. Mivel az olaj piacán a közelebbi és távolabbi határidős árfolyamok közötti különbözet nem tágult tovább az elmúlt időszakban, ez számára azt is üzeni, hogy a piaci szereplők valójában nem látnak akkora szűkösséget a tárolókapacitásokban.

A WTI nyersolaj árfolyama (USD) Forrás: TradingView, Investor.hu