Most eldőlhet az euró sorsa

Jnk20150304
Jól jegyezze meg ezt a képet, hogy ne tudják átverni az Euró övezetben lévő diszkókban. Így néz ki UV fény alatt az új húsz eurós bankjegy. A jelenlegi, 2001-ben kibocsátott bankjegyekhez képest az új 20 euróson az Európai Unió aktualizált térképe szerepel, és számos új biztonsági elemet tartalmaz majd, várhatóan november 25-én kerülnek forgalomba
Vágólapra másolva!
Ismét korrekció jeleit kezdi mutatni az EURUSD az elmúlt hónapok folyamatos esése után, a technikai kép alapján szép kis felpattanásra van most esély. A Fed ma esti bejelentései ezzel együtt jelentősen befolyásolhatják a devizaárfolyamot, kedvező esetben pedig katalizátorként és elindíthatja a várva várt korrekciót. Érdemes lehet figyelni a befektetői reakciókat, és az árfolyamot.
Vágólapra másolva!

Fontos nap előtt áll az EURUSD árfolyama, miután a Fed ma végződő kétnapos ülésén akár fontos szavak, utalások is elhangozhatnak az esetleges kamatemelési ciklus időzítésével kapcsolatban. A piaci várakozások alapján szeptemberben emelhet majd kamatot a Fed, ám az utóbbi hetekben látott dollárerősödés mintha arra utalna, hogy ennél hamarabb, akár már júniusban is léphetnek a döntéshozók a befektetők számítása szerint.

A dollár brutális erősödése ugyanakkor már így is jelentős monetáris szigorításnak számít, ami nem csak tőzsdei cégeket, hanem a gazdasági növekedést is negatívan érintheti. Az elmúlt egy évben közel 25 százalékot erősödött a dollár az euróval szemben, a gyorsjelentésekben pedig egyre több tőzsdei cég panaszkodik a túl erős dollárra.

Forrás: Investor.hu

Ennek függvényében nem lenne meglepő, ha a Fed végül inkább később, semmint előbb kezdene kamatemelésekbe. Amennyiben ez történne meg, az vélhetően a dollár gyengülését vonná maga után, és korrekció indulhatna el az EURUSD árfolyamában.

Ezzel együtt a kamatemelés természetesen a dollár ereje mellett más makrogazdasági tényezőktől is jelentősen függ, ráadásul pusztán a fenti érvelésre alapozva pozícióba lépni meglehetősen spekulatív lenne. Az EURUSD technikai képe ugyanakkor érdekesen fest, így érdemes figyelemmel kísérni az eseményeket.

Tényleg ez lehet a fordulat?

Az utóbbi napokban a napi grafikonon fordulat jeleit lehet azonosítani. Az árfolyam 1,045-ös szintek közeléből éles fordulatot vett múlt hét pénteken és hétfőn, így már az 1,06-os szintek felett található. Közben az indikátorok közül az RSI már-már vételi jelzést ad, kilépve a túladott zónából, az MACD pedig szintén nincs messze egy hasonló szignáltól.

Egy felpattanás esetén egészen 1,12 közelébe is eljuthat a devizaárfolyam, ahol az első komolyabb ellenállások találhatóak. Januárban ez a szint tartotta meg az EURUSD-t, melyet végül február utolsó napjaiban tört le. Az 50 napos mozgóátlag a következő napokban nagyjából eddig a szintig süllyedhet majd, ami így dupla ellenállást jelenthet egy esetleges korrekció esetén.

Amennyiben a dollár ismét erősödni kezd, akkor a lokális mélypontot jelentő 1,046-os szintet lehet érdemes figyelni. Ennek a szintnek az elesése vélhetően további lejtmenetet indít majd el, kiindulva a február végi eseményekből, ahol a korábbi mélypontok letörése hasonló mozgást váltott ki. Ennek alapján még akár a paritás elérése sem lenne kizárt.

EURUSD napi grafikonja Forrás: AmiBroker, Investor.hu

A paritás elérése a havi grafikon alapján sem tűnik irreális feltételezésnek, amennyiben reccsennek a fentebb említett támaszok. Ezek többé-kevésbé egybeesnek a havi grafikonon is látható 1,05-1,07-es szintekkel, így letörésük is könnyedén eredményezheti a paritás elérését.

Felpattanás esetén a havi grafikonon az 1,20-1,25 közötti szintek elérése tűnik technikailag reális feltételezésnek. Az indikátorok ugyanakkor egyelőre még nem festenek túl jól, a havi grafikon alapján már-már nyakló nélkül esik az EURUSD árfolyama. A fundamentális háttér miatt ráadásul túl nagy felpattanásra nem mutatkozik túl nagy esély, látva az EKB és a Fed monetáris politikája közötti szinte teljesen ellentétes irányt.

EURUSD havi grafikonja Forrás: AmiBroker, Investor.hu

Összességében azonban rövid távon lehet felpattanás az árfolyamban, melyet a lokális mélypontok alatt közvetlenül elhelyezett veszteségvágó megbízással, illetve az 1,12-es szint célnak választásával kedvező hozam-kockázat arány mellett is meglehet játszani. A Fed ma esti, magyar idő szerint 19:00 körüli bejelentései miatt ugyanakkor ez most még igen kockázatos próbálkozás lenne, így érdemes lehet figyelni, hogy milyen módon reagálnak majd a befektetők, és merre veszi az irányt az EURUSD árfolyama.