Meddig szárnyal az OTP?

Diósgyőr, 2014. október 4.
A diósgyőri Miroslav Grumic (j) és a ferencvárosi Vladan Cukuc (b) az OTP Bank Liga 10. fordulójában játszott Diósgyőri VTK - Ferencváros labdarúgó-mérkőzésen a diósgyőri stadionban 2014. október 4-én.
MTI Fotó: Vajda János
Diósgyőr, 2014. október 4. A diósgyőri Miroslav Grumic (j) és a ferencvárosi Vladan Cukuc (b) az OTP Bank Liga 10. fordulójában játszott Diósgyőri VTK - Ferencváros labdarúgó-mérkőzésen a diósgyőri stadionban 2014. október 4-én. MTI Fotó: Vajda János
Vágólapra másolva!
Kirobbanó erőben vannak már hetek óta az OTP részvényei. A papír március eleji kisebb megingása óta az árfolyam újabb lokális csúcsokra kapaszkodott, így technikai szemmel nézve akár a következő fontosabb ellenállásnak tűnő 5000 forintos magasság is elérhető lehet. Ott viszont már kezdhet elfogyni a levegő az újabb csúcshódításhoz.
Vágólapra másolva!

Az európai részvénypiaci rali farvizén emelkednek a magyar tőzsdei cégek részvényei. Relatíve vonzó az árazásuk, ráadásul a magyar eszközök megítélésében is némi javulás látszik a bankadó csökkentésének bejelentése óta. A makrokörnyezet is javul, a növekedési számok relatíve szintén erősnek tűnnek, így a kötvénypiacon a külföldi befektetői érdeklődés fokozódását lehetett látni. Ez a magyar részvények felértékelődését is segíti.

A BUX index ennek köszönhetően a három éve kialakított 16000-19800 pontos sávjának teteje felé tart. A mozgóátlagok legyűrése után nem is látszik komolyabb akadály a 19800 pontos magasság elérésében, az indikátorok is támogatják az emelkedést. A kitartó hegymenetben persze az RSI indikátor a túlvettséget jelző szintekre hízott, ami a sávtetőhöz közeledve egyre nagyobb óvatosságra ösztönöz.

A BUX index heti grafikonja Forrás: AmiBroker, Investor.hu

A magyar eszközök iránti fokozott érdeklődést elsősorban az OTP részvények árfolyam emelkedésén érhetjük tetten. A bankpapír a vártnál gyengébb negyedik negyedéves gyorsjelentés hatására is emelkedésbe kezdett, ami technikailag igen pozitív jelzés. Azt mutatja, hogy a nagy piaci szereplők még a rossz hírek ellenére is látnak fantáziát a papírban. Ehhez persze hozzájárulhatott, hogy a jelentés utáni sajtótájékoztatón a menedzsment erőteljes költségcsökkentések mellett tett ígéretet.

Az OTP napi grafikonja mindenesetre igen erősen fest. Az árfolyam a 200 napos mozgóátlagról kezdett újabb lendülettel emelkedni, az így kirajzolódó zászló alakzat pedig technikailag az 5000 forintos magasságok elérését is lehetővé teszi. Itt húzódik egyébként a következő fontosabb ellenállás is az OTP piacán, sőt az elmúlt hónapokban még a nagy elemzőházak közül is több ezt a szintet jelölte meg elérhető célként.

Az MACD indikátor vételi jelzése a papír segítségére lehet az 5000 forintos szint elérésében, amire a közelgő aranykereszt formáció (az ötven és kétszáz napos mozgóátlagok kereszteződése) idővel csak rásegíthet. A túlvettség jelei persze a nagy emelkedés után már az OTP piacán is tetten érhetőek, az 5000 forintos szintekhez közeledve tehát nem árt majd az óvatosság a piacon.

Az OTP napi grafikonja Forrás: AmiBroker, Investor.hu

A heti grafikon is igen pozitív jeleket küld. Az árfolyam egy több éve tartó csökkenő trendvonalat tört át, így felfele lépett ki a formálódó háromszög alakzatból. Ez hosszú távon akár további emelkedést is generálhat majd a részvény piacán, mindenesetre az első, 5000 forint körüli megállóhoz már kezdünk egyre közelebb kerülni.

Nem szabad elfelejteni azt sem, hogy az árfolyam tavaly tavasszal egyszer már áttörte felfele a csökkenő trendvonalat, de végül nem sikerült tartósan felette maradnia. Most is könnyen előfordulhat egy fals kitörés lehetősége, bár ha a nemzetközi környezet nem romlik el igazán, ezúttal erősebbnek tűnnek az OTP papírjai.

Az OTP heti grafikonja Forrás: AmiBroker, Investor.hu

Mik azok a mozgóátlagok?

A mozgóátlagok a technikai elemzés eszköztárának kedvelt elemei. Három fajtáját különböztetjük meg, köztük az egyszerű, az exponenciális és a súlyozott mozgóátlagot. Az egyszerű mozgóátlag számítása a legkönnyebb, hiszen ebben az esetben a rendelkezésre álló kereskedési adatok közül mindig a legutolsókat átlagoljuk. Ennél fogva a mozgóátlag a piaci folyamatokat lesimítva fogja követni, melynek előnye, hogy az éles kiugrásoktól megtisztítja a grafikont, viszont adott esetben a piaci fordulókra csak időben csak késve reagál.

Az egyszerű mozgóátlagok két legelterjedtebb típusa az ötven és kétszáz napos mozgóátlag. Az ötven napos a legutolsó ötven nap, a kétszáz napos pedig a legutolsó 200 nap árfolyamadatainak átlagát mutatja. Ahogy haladunk előre az időben, úgy természetesen a mozgóátlag értéke is folyamatosan változik.
Mi az az MACD?

Az angol Moving Average Convergence Divergence szó kezdőbetűből áll az MACD. Az indikátor a leggyakoribb trendkövető indikátor. Két különböző időtávú mozgóátlagból áll az MACD. Vételi jelzést akkor kapunk, ha a gyorsabb mozgóátlag alulról metszi a lassabbat. Eladási szignált pedig akkor, ha a gyorsabb mozgóátlag beesik a lassabb alá. A grafikonon egy középvonal is látható, ami alatt a vételi jelzés markánsabb, felette pedig az eladási.

Mi az RSI?

Az RSI az angol Relative Strength Index rövidítése, mely az adott instrumentum relatív erejét mutatja. Az indikátor értéke 0 és 100 között ingadozik. Az RSI kiszámolásának módja: 100-(100/(1+E/CS)), ahol az E azoknak a záróáraknak az átlaga, melyek az előző „n” napon emelkedtek, míg a CS azoknak a záróáraknak az összege, amelyek az előző „n” napon csökkentek.
Túladott egy instrumentum akkor, ha 30 alatti az RSI értéke, és túlvett, ha 70 fölött mozog. Vételi vagy eladási jelzést akkor kapunk, ha a túladott vagy a túlvett zónából kilép az indikátor.

Az RSI indikátor esetében gyakran vizsgálják a technikai elemzők, hogy az árfolyammal együtt mozog-e, vagy más utakon jár. Ha az árfolyam új lokális csúcsot ér el, de az indikátor a korábbi lokális csúcstól alacsonyabb szinten ér el csúcsot, akkor divergenciáról beszélünk, ami sokszor trendfordító szokott lenni.