Nincs kizárva a forint gyengülése

Vágólapra másolva!
Az elmúlt hónapokban nagy erősödésen ment keresztül a forint, hiszen a 2015 eleji 325-ös szintről egészen 303-ig süllyedt az euróval szembeni árfolyam. Itt azonban egy igen komoly szint található, amelyről fordulhat az árfolyam, és ismét gyengülésbe kezdhet, ha nem sikerül legyűrnie az akadályt. Fundamentálisan szintén vannak a gyengülés melletti érvek.
Vágólapra másolva!

Fontos szintről pattan a forint

Komoly erősödésen van túl az elmúlt hetekben a forint, hamarosan azonban akár fordulat is jöhet a mozgásban. 2015 elején már 325 fölött is járt a forint az euróval szemben, azonban nem sokkal később erősödésbe kezdett, és sikerült letörnie a 2012 közepe óta tartó emelkedő trendvonalat is.

Az árfolyam az elmúlt napokban érte el a 303 forintos támaszt, amelyről tegnap felpattant. A 303 forintos támaszt legutóbb tavaly nyáron érte el az árfolyam, amikor egy komolyabb elrugaszkodás következett. Ezt a kimenetelt erősítheti, hogy a felpattanással párhuzamosan az MACD indikátor is vételi jelzést adott.

Az első akadályt a 305 forintos szint jelentheti, amely igen fontos szerepet játszott az árfolyam életében. Tavaly év vége felé például többször is menedéket nyújtott, így ez jelenthet némi kihívást, majd a 310 forint körül húzódó mozgóátlagoknál futhat még ellenállásba.

Az EURHUF napi grafikonja Forrás: AmiBroker, Investor.hu

További emelkedés során az 50 hetes mozgóátlag akadályozhatja 309 forintnál, majd az emelkedő trendvonal okozhat még fejtörést. Ez a két szint nagyjából egybeesik a napi grafikonon látható mozgóátlagokkal, így itt valóban egy fontos szint található.

Az előtte álló akadályokat legyűrve akár 315 forintig is eljuthatna. Itt viszont igen komoly ellenállásba futhatna az árfolyam, hiszen 315 forintról tavaly kétszer is lefordult, sőt, már 2011 végén is akadályként tornyosult előtte.

A 303 forintos támasz letörése esetén nagy valószínűséggel folytatódhatna az elmúlt hónapok csökkenő trendje. Ám ekkor még mindig menedéket nyújthatna a lélektani 300 forintos szint, melynek letörésével igen nagy erőt mutatna a forint.

Az EURHUF heti grafikonja Forrás: AmiBroker, Investor.hu

Fontos lehet a kamatdöntés

Technikai szempontok mellett ezzel együtt a március 24-i kamatdöntés is fontos lehet, ahol ismét kamatvágásra kerülhet a sor. Az elemzők közül vannak, akik a jelenlegi 2,1 százalékos alapkamatot 1,9 százalékra várják a döntés után, de vannak, akik még nem várnak vágást. Az biztos, hogy az infláció a vártnál alacsonyabb szinten alakul, így az MNB monetáris tanácsa is újraértékelheti a kamatpolitikát, ami a forint árfolyamára nézve fontos hatással bírhat.

A globális folyamatok alapján pedig egyelőre még az amerikai Fed sem kezdte el érdemben a szigorítást, ami az EKB QE programjának bevezetése után tovább növeli a kamatvágás esélyét. Az persze tény, hogy a gazdaság élénkítéséhez már nem biztos hogy szükséges újabb jegybanki vágás, a jelenlegi alacsony szintekről ugyanis már nem biztos, hogy érdemi hatást tudna gyakorolni a gazdaságra egy pár bázispontos csökkentés. Az NHP programok pedig emellett hatékony eszközei lehetnek a monetáris lazításnak, így ez némileg csökkenti egy jelentős kamatvágás esélyét.

Akárhogyan is dönt majd a jegybank március 24-én, a forint a svájci jegybank döntése óta remekül teljesít, 5,5 százalékos erősödött már az euróval szemben, aminél a fejlődő devizák közül csak az orosz rubel mutatott jobb teljesítményt. A régiós devizák közben inkább mérsékeltebb teljesítményt nyújtottak az euróval szemben, így egy esetleges korrekció sem zárható ki. A jegybank várható kamatvágása, a technikai kép, és a már-már túlzott forinterősödés miatt ezért nem zárható ki egy kisebb gyengülés. Egyelőre pedig ez látható is, délutánra 306 fölé csúsztunk az euróval szemben.

Forrás: Investor.hu