Kínai kézbe kerülhet a Pirelli

pirelli autó gumi forma1 sebesség
Vágólapra másolva!
7,1 milliárd euróért vásárolhatja fel az olasz Pirellit a kínai állami kézben lévő ChemChina-t is magában foglaló befektetői csoport. Ennek első lépéseként a kínai vállalat egyik egysége részvényenként 15 euróért vásárolja meg a Pirelli legnagyobb részvényese tulajdonában álló részvénypakettet, ami a vállalat több mint 26 százalékát teszi ki. A tervek szerint a felvásárlás után a vállalatot ki is vezetik a tőzsdéről, de néhány évvel később újra bevezethetik majd a papírt.
Vágólapra másolva!

A China National Chemical (ChemChina) több más befektetővel összefogva az olasz Pirelli felvásárlására készül, ennek keretében pedig egy 7,1 milliárd értékű megállapodásra kerülhet sor a közeljövőben, számolt be a Wall Street Journal.

Ennek első lépéseként a ChemChina China National Tire & Rubber nevű egysége - ami Kína egyik legnagyobb gumiabroncs gyártója - a Pirelli legnagyobb részvényesétől, a Cam Finanzaria-tól (Camfin) a gumiabroncs gyártó mintegy 26,2 százalékát vásárolja meg 15 eurós részvényenkénti áron. Összesen tehát közel 1,8 milliárd eurót fizet a kínai vállalat a Camfin-nek, amelyet indirekt módon a Pirelli jelenlegi elnöke, Marco Tronchetti Provera irányít, és amelynek legnagyobb tulajdonosai között az orosz Rosneft is megtalálható.

Mindkét félnek kedvező

Az ázsiai ország nem csak abból a szempontból profitálhat sokat az üzletből, hogy ezzel a világ legnagyobbjának számító kínai autópiac számára megszerezheti a világ egyik legjobb gumiabroncs gyártóját, hanem amiatt is, hogy ennek keretében az olasz vállalat által több százmillió dollárért Yanzhou-ban felépített üzemét is megkaparinthatja. Ezzel együtt pedig az iparág legkorszerűbb technológiáira is szert tud tenni. Mindemellett pedig a ChemChina a felvásárlást követően az európai piacra is be tud majd törni, illetve globális értékesítésének volumenét is jelentősen növelni tudja a későbbiekben.

A felvásárlás azonban a Pirelli számára is igen kedvező, hiszen ennek révén jelentősen tudja növelni kínai jelenlétét, emellett pedig a Camfin szerint akár megkétszerezheti a tavaly 12 millió darabot elérő ipari abroncs értékesítésének volumenét is. A Pirelli ipari abroncsokért felelős egységét ugyanis a China National Tire & Rubber, illetve az ugyancsak részben a ChemChina birtokában álló Aeolus Tyre egyes eszközeivel vonják majd össze a tervek szerint.

Tervek a következő évekre

A Camfin emellett bejelentette azt is, hogy a saját részesdése után kapott összeget újra a Pirellibe fektetné. Erre pedig a ChemChina-val kötött megállapodás értelmében minden joga meg is lesz. Az ugyanis lehetővé teszi, hogy a Camfin maximum 49,9 százalékos részesedést szerezzen a Pirelli 26 százalékát felvásárló befektetői csoportban. Részesedésének arányát pedig a teljes vállalat felvásárlása után is fenntarthatja, ha a vállalat részt vesz a Pirelli maradék közkézen forgó részvényeiért való ajánlattételben is.

Erre pedig nagy valószínűséggel sor kerül majd, hiszen a Camfint jelenleg 50 százalékban birtokló orosz Rosneft is bejelentette, hogy visszaforgatja a részesedéséért kapott összeget a Pirellit birtokló befektetői csoportba, ahol a China National Tire & Rubber minimum 50,1 százalékot birtokol majd a felvásárlást követően.

A ChemChina által ajánlott 15 eurós részvényenkénti árfolyam azonban némiképpen alatta maradt a pénteki 15,23 eurós záróárfolyamnak, a részvényeseknek tehát jelenleg nincs okuk arra, hogy a meghirdetett árfolyamon eladják részvényeiket. A Camfin ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy még ez az árfolyam is 28 százalékkal magasabb, mint az a szint, ahol a részvény árfolyama az elmúlt 6 hónapban tartózkodott.

A Pirelli napi árfolyama Forrás: AmiBroker, Investor.hu

A vállalatot a felvásárlás után kivezetik a tőzsdéről, de úgy tervezik, hogy a felvásárlás szeptemberi lezárását követő negyedik évben a Pirellit egy IPO keretében újra bevezetik a tőzsdére.

A Pirelli elnöke Marco Tronchetti Provera üdvözöli a felvásárlást, amely a véleménye szerint nagyszerű lehetőség a vállalat számára, bár ezt követően elnöki pozíciójáról le kell mondania. A megállapodás értelmében ugyanis a későbbiekben Tronchetti Provera a vállalat vezérigazgatója lesz, az új elnököt pedig a ChemChina jelöli majd ki.