Tölgyesi Pétert őrizetbe vették

Buda-Cash Brókerház
A lavina elindítója
Vágólapra másolva!
A rendőrség négy embert vett őrizetbe és kezdeményezte előzetes letartóztatásukat Buda-Cash-ügyben, öten szabadlábon védekezhetnek - közölte hétfő este a rendőrség szóvivője. Az egyik őrizetbe vett Tölgyesi Péter, a Buda-Cash Brókerház felfüggesztett vezérigazgatója. Őt és társait hatvanmilliárd forintos csalással gyanúsítják.
Vágólapra másolva!

Négy bank a sértett

A Tölgyesi Péter és társai elleni gyanú a hatvanmilliárdos csalás mellett számviteli fegyelem megsértése és valótlan adatközlés, a sértett pedig négy bank - tette hozzá Bánáti János védőügyvéd. Bánáti hozzátette, hogy tudomása szerint a brókercég egyik fontos tulajdonosát, volt igazgatósági tagját, P. Z-t és a vezérigazgató-helyettest V. I-t is meggyanúsították.

Tölgyesit őrizetbe vették

Tölgyesi Péter házánál reggel fél hétkor jelentek meg a rendőrök – mondta az Origónak Bánáti János ügyvéd. A hatóság a házkutatás után iratokat foglalt le a Buda-Cash Brókerház vezérigazgatójának otthonában. Bánáti János az Origónak azt mondta: ügyfele kihallgatása 12 és 14 óra között tartott. A rendőrség egy hatoldalas anyagot olvasott fel a gyanúsított Tölgyesi Péternek, aki ezek után nem tett vallomást.

Tölgyesi Péter nem tett vallomást Forrás: MTI/Sallmayer Gábor

Tölgyesi Pétert a rendőrség őrizetbe vette, és valószínűleg 72 óra múlva az ügyészség indítványozni fogja az előzetes letartóztatását is. Arra a kérdésre, hogy mennyire viseli meg ügyfelét az eljárás, Bánáti János nem akart reagálni. Az ügyvéd a Hír TV-t úgy informálta, hogy ügyfelén kívül nem találkozott más gyanúsítottal az épületben. Ugyanakkor hangsúlyozta: ez egy teljesen megszokott ügymenet, hogy elkülönítik egymástól egy ügy érintettjeit.

Több alkalmazottat előállítottak

Hétfőn reggel hatkor a Buda-Cash több alkalmazottjánál csöngetett a rendőrség, és később be is vitték őket – írja Magyarnarancs.hu. Az lap szerint a három előállított személy a brókerház backoffice részlegén dolgozott. Az Origót a rendőrség már kilenc személy előállításáról tájékoztatta. A gyanúsítások minősítése személyenként más és más. A rendőrség csalás bűntett, illetve számvitel rendjének megsértése bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytat büntetőeljárást. További részletet a nyomozás érdekeire tekintettel a rendőrség nem ad.

Felfüggesztették az engedélyt

A jegybank február 24-én függesztette fel a Buda-Cash Brókerház működési engedélyét. Az ügy feltárása még zajlik, a pénzügyi felügyeletet ellátó Magyar Nemzeti Bank alelnökének becslése szerint tízezernél is több ügyfél lehet érintett a Buda-Cash gyanús ügyleteiben. Olyan ügyfél is van, akinek a tízmilliárd forintot is meghaladhatja a vesztesége. A cég nem tudott elszámolni értékpapírokkal az ügyfelek felé, a velük közölt adatok nem valósak a gyanú szerint.

Bankok is buktak

A Buda-Cash tulajdonosi körébe tartozó DRB bankcsoport kisbankjainak tevékenységi engedélyét az MNB visszavonta, mert a bankok eszközeinek értéke nem nyújt fedezetet a velük szembeni követelések teljesítésére.

Orbán börtönt várt

A Buda-Cash-brókerbotrányról is beszélt Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió reggeli műsorában március 6-án. Orbán Viktor akkor azt mondta, nem erősíti a jogállamiságba vetett bizalmat, hogy még senki csuklóján nem kattant a bilincs, és nem tudni, hová tűnt az emberek pénze.

A Hungária Értékpapír Zrt. négy vezetője is őrizetben

Pénteken a Pest Megyei Főügyészség szóvivője az Origónak azt mondta, a Hungária Értékpapír Zrt. négy vezetőjét őrizetbe vették a rendőrök.

A Hungária Értékpapír Zrt. ügyében is tartottak házkutatásokat Fotó: Polyák Attila - Origo

Az ORFK a közleményében mindössze annyit írt, hogy az MNB feljelentése alapján a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda csütörtökön nyomozást rendelt el sikkasztás bűntett elkövetésének gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen. Az ügyben a nyomozók házkutatást tartottak, és iratokat foglaltak le, négy embert gyanúsítottként hallgattak ki, majd őket bűnügyi őrizetbe vették – tették hozzá.

Ez nem nagy sztori

Binder István, a Magyar Nemzeti Bank felügyeleti szóvivője az Origónak azt mondta, a Hungária Értékpapír Zrt.-nél történt eset nem olyan "nagy sztori, mint a Buda-Cash-ügy".

Cikkünket folyamatosan bővítjük>>>>>