Itt az első árcédula nélküli szupermarket

A vásárlók és az üzemeltetők életét is könnyebbé teszi az új fejlesztés
Vágólapra másolva!
Rengeteg pontatlanságtól kíméli meg a vásárlókat, ráadásul a bolt üzemeltetését is megkönnyíti a Sainsbury által bevezetett új rendszer.
Vágólapra másolva!

Ki ne került volna már olyan helyzetbe, amikor egy boltban a termék polc alatt jelzett ár eltért attól, amit a kasszánál beütöttek? Az árcédulák kihelyezésének és naprakészen tartásának problémája jól ismert mind a vásárlók, mind pedig az üzletek üzemeltetői előtt.

Digitális kijelzők

Ezt a problémát próbálja most előre mutató innovációval megoldani az angol Sainsbury's kiskerlánc, amely - egyelőre kísérleti jelleggel - digitális kijelzőkre cseréli a műanyag cetlitartókat.

A vásárlók és az üzemeltetők életét is könnyebbé teszi az új fejlesztés Forrás: Sainsbury's

A kijelzők tartalmát természetesen központilag frissíthetik, sőt, akár egyetlen gombnyomással akciót kezdeményezhetnek, amire nemcsak a kijelzőn lévő szám, hanem akár eltérő alapszín is felhívhatja a vásárló figyelmét.

Közös adatbázis

Minthogy pedig az árkijelzők ugyanazt az adatbázist használják, mint a pénztárgépek - illetve az egész készletnyilvántartó rendszer - a jövőben minimálisra csökken a kasszánál meglepődő vásárlók száma.

Mindezt úgy, hogy az innováció a polcfeltöltőket is jelentős többletmunkától kíméli meg.

Kísérleti jelleg

A big data iparág és a kiskereskedelem kapcsolatáról és az ezekhez kapcsolódó innovációkról többször is írtunk már, ez a mostani innováció is jól illik a trendbe. Különösen, hogy tesztprojektként egyelőre csak egy londoni Sainsbury's üzletben vezetik be a rendszert, hiszen az elsődleges cél az, hogy adatokat gyűjtsenek arról, az átalakítás miképpen formálja át a vásárlói szokásokat.

E-Ink technológia

Érdekesség, hogy a Sainsbury's nem folyadékkristályos vagy ledes kijelzőket használ - amikkel egyébként korábban már többször, többen kísérleteztek, sőt, akár itthoni barkácsáruházakban is találkozhattunk velük, valamiért azonban mégsem bizonyultak megfelelő megoldásnak.

A mostani projektben az e-book olvasókban használt E-Ink anyagot használják, és azt remélik, hogy ezzel a technológiával az innováció fenntartható és költséghatékony lesz.