Így spórolnak meg ezermilliárdokat Amerikában

pénz, lakat
Vágólapra másolva!
Inkább 2 096 644 000 000 dollárnyi pénzt tartanak külföldön a legnagyobb amerikai vállalatok, hogy elkerüljék a hazavitellel járó hatalmas adókiadásokat.
Vágólapra másolva!
  • Immáron közel 2,1 ezer milliárd dollárnyi készpénzt tartanak külföldön az amerikai vállalatok adómegtakarítási célból - írja a Forbes. Tavaly egyébként az állomány 154,5 milliárd dollárral hízott az állomány a 304 megfigyelt társaságnál.
  • Csak az Apple, a Microsoft, a Google és öt másik technológia cég rendelkezik az összeg több mint ötödével. Együttesen 2,1 ezer milliárd dolláros pénzhalmon ülnek.
  • A lista élén már az ötödik egymást követő évben a General Electric áll, amely 2014 végén 119 milliárd dollárnyi pénzt parkoltatott az Egyesült Államok határain kívül, megelőzve ezzel a Microsoftot (92,9 milliárd dollára) és a Pfizert (74 milliárd dollár).
  • 2010 óta egyébként 27 százalékkal növelte külföldi megtakarításait a GE, miközben a Microsoft például megtriplázta állományát. Ezzel szemben az Apple 12,3 milliárdról, 69,7 milliárd dollárra hizlalta az USA-n kívüli pénzeszközeinek nagyságát.
  • Nem csoda, hogy nem akarják hazavinni a hatalmas vagyont az amerikai cégek, hiszen ha ezt meglépnék, akkor jócskán megcsappanna az összeg. Ebben az esetben ugyanis 35 százalékos társasági adót kellene fizetniük, azaz a teljes pénzállomány már „csak” 1,36 ezer milliárd dollárt tenne ki, ami így vélhetően a részvényeseknek sem lenne kifizetődő.
  • Persze az Egyesült Államok vezetőinek sem mindegy a pénz holléte, hiszen így óriási adóbevételtől esnek, amit még a világ egyik meghatározó gazdasága sem engedhet meg magának. Egy biztos, Obama és a republikánusok nem fogják megismételni 2004-et, amikor is a rendkívül kedvező (5,25 százalékos adókulcs) feltételek mellett lehetett hazaszállítani külföldről a profitot.
Forrás: Investor.hu