Így bánnak a pénzükkel a leggazdagabbak

dollár siker befektetés pénz megtakarítás
Vágólapra másolva!
A gazdagok példáját nem lehet rossz követni, ha pénzügyeinkről van szó. A CNBC ultra-gazdag emberekre szakosodott profi vagyontanácsadók ajánlásai alapján gyűjtötte össze, mi a legcélravezetőbb stratégia a megtakarításainkkal, a kiadásainkkal és a befektetéseinkkel kapcsolatban annak érdekében, hogy idős korunkra a lehető legnagyobb vagyont halmozhassuk fel magunknak. 
Vágólapra másolva!

Bár sokan azt hihetik, hogy a nagy vagyonok megszerzésének titkait hét lakat alatt őrzik, ez közel sincs így. A bankrate.com olyan profi vagyontanácsadókat kérdezett a témáról, akik kimondottan ultra-gazdag ügyfelekre specializálódtak, és mint kiderült, számos olyan trükk van, amit vagyontól függetlenül mindenkinek megéri betartani.

A leggazdagabbak pénzügyi szokásait - mint bárki más esetében is -, a kiadások, a megtakarítások és a befektetések tükrében érdemes megvizsgálni. E megközelítés mentén pedig mindenki a saját pénzügyeire is könnyedén alkalmazni tudja az itt megfogalmazott tanácsokat.

Így érdemes költekezni

Amennyiben még dolgoznak, a vagyonosok szigorúan a fizetésükből, nem pedig a befektetéseik hozamaiból élnek. Ez a stratégia igen célszerű például abból a szempontból, hogy ha a gazdagok mégis befektetéseik hozamából kezdenének költeni, azzal folyamatosan csökkentenék a portfólióik értékét. Ez pedig oda vezetne, hogy hosszú idő elteltével, amikor - például nyugdíjazásuk után - szükség lenne a befektetett pénzre, lényegesen kisebb összeg állna rendelkezésre, mintha be tudták volna tartani ezt a szabályt. Azzal ugyanis, hogy hozzányúlnának befektetéseikhez, a kivett részösszeg hozamainak újra befektetéseiből származó profittól fosztanák meg magukat.

De a stratégia mellett szól az is, hogy amennyiben kibírják, hogy befektetéseiket érintetlenül hagyják, hosszú távon a portfólióban tartott eszközök árfolyamában bekövetkezett esetleges esések is nagyobb eséllyel tudnak visszakorrigálni.

Ehhez azonban a vagyontanácsadók szükségesnek tartják azt is, hogy kialakítsunk egy olyan fenntartható életvitelt, amiben még boldogak vagyunk, és amit nem akarunk évről-évre egyre magasabb szintre emelni. Így kiadásaink sem növekednek majd az indokoltnál nagyobb mértékben, ennek köszönhetően pedig képesek leszünk arra, hogy hosszú távra tervezzünk, és ragaszkodni tudjunk a korábban kialakított pénzügyi tervünkhöz.

Erre figyeljünk a befektetéseinknél

A gazdagok általában két jellemzőt emelnek ki, ha sikeres befektetéseik kerülnek szóba:

  • kell hozzá egy diverzifikált portfólió,
  • az eszközök arányát folyamatosan tartsuk a megfelelő szinten.

A diverzifikációval megkíméljük magunkat attól, hogy egy eszköz heves árfolyammozgása döntően befolyásolja befektetett pénzünk értékét.

Az egyes eszközök arányának tartása pedig azt jelenti, hogy akárhogy is változik a portfóliónk elemeinek árfolyama, az ennek következtében eltolódott arányokat egyes eszközök eladásával vagy vételével folyamatosan állítsuk vissza arra a szintre, ahogyan azt korábban megterveztük.

A megtakarítások

A gazdagok ezekkel két célt akarnak elérni:

  • készpénz beáramlást generálnak, és
  • csökkentik a készpénz kiáramlást.

A megtakarítások és a kiadások mindig kéz a kézben járnak, hiszen amit nem költünk el, azt potenciálisan megtakarítjuk. Ezért lehet az, hogy a gazdagok ahelyett, hogy hagynák, hogy kiadásaik a folyamatos fogyasztáson keresztül felemésszék megtakarításaikat, elsősorban olyan dolgokat vásárolnak, amelyek tartani tudják értéküket, vagy éppen hogy idővel még fel is értékelődnek.

Mindig tartsuk szem előtt a célt

Ezeket a tanácsokat sokkal egyszerűbb követni, ha van egy olyan célunk, ami folyamatosan a szemünk előtt lebeg. Erre megfelelő lehet akár, ha kitűzünk egy reális célösszeget, amit nyugdíjba vonulásunkkor birtokolni szeretnénk. Ez hatalmas segítséget nyújthat majd a későbbiekben, hiszen ahányszor csak hozzá tudunk tenni a megtakarításainkhoz, érezhetjük, hogy egy újabb lépéssel kerültünk közelebb a kitűzött célunk eléréséhez.

Merjünk kockázatot vállalni

Sokan vannak olyanok, akik egyedül a megtakarításokra esküsznek, és úgy érzik, hogy nem engedhetik meg maguknak, hogy esetleg némi veszteség kockázatával járó befektetésekbe fogjanak. Azt viszont nem szabad elfelejteni, hogy ha nem termel elég nagy profitot a pénzük, akkor ők ugyanúgy jelentős veszteségeket szenvedhetnek el.

Az infláció például az évek során jelentős részét orozhatja el észrevétlenül megtakarításainknak. Ennek pedig kiemelt figyelmet kell szentelni, különösen a manapság tapasztalható szélsőségesen alacsony kamatkörnyezetben, amikor könnyen előfordul az is, hogy negatív reálhozamokkal kelljen szembesülnünk.

A leggazdagabbak vagyonkezelési stratégiája tehát semmiképpen sem a gyors meggazdagodáson alapszik, hanem a fegyelmezett megtakarítás, kiadás és befektetés terv szerinti végrehajtásán, ami nagy valószínűséggel hosszú időtávon mindenképpen eléri az általunk kitűzött célt.