Hátat fordít a munkának a Google-vezető

Google
Vágólapra másolva!
A cégóriás pénzügyi igazgatója nyugdíjba megy és utazgatni fog a feleségével.
Vágólapra másolva!

Patrick Pichette 2008-ban lett Larry Page nagy bizalmat élvező szárnysegédje – viharos pénzügyi időkben érkezett, önfegyelmet és szigorú takarékosságot vitt a vállalat pénzügyi részlegébe, ezzel pedig kétségkívül nagy szerepet játszott abban, hogy a vállalat bebetonozza robusztus pozícióját a techipar ranglistáján.

A megfelelő pillanat mítosza

Most 52 éves, és a Plus felületén egy személyes posztban maga írja, hogy az ott töltött mesebeli 7 év után ideje többet foglalkozni a családi életével. Fél évvel ezelőtt a Kilimandzsáró csúcsáról nézte végig a napfelkeltét a feleségével, Tamarral, aki a világ legtermészetesebb hangján vetette fel, mi volna, ha ezt az életformát egy ideig nem hagynák abba. „Akkor még a profi CEO-válasszal jöttem, valóban nagyon jó volna, de vissza kell mennünk, ennek még nem jött el az ideje, még rengeteg a tennivaló a Google-nál, annyi ember számít rám…” – így a vezető. Majd szembesült azzal, aligha érdemes „a megfelelő pillanatra” várni, és attól kezdve nem tudott szabadulni a gondolattól, hogy új irányt kell adnia az életének. Három gyermekük mind felnőtt – az egyikük startupot alapított Afrikában –, 30 éve dolgozik nonstop, idén ünneplik a 25. házassági évfordulójukat. Mindez együtt néhány szívós hónap alatt elég volt ahhoz, hogy második helyre tolja a pénzügyi igazgató életében az összes Google-vonzerőt.

Ritka az ilyen őszinte búcsúlevél

„A Google-nál dolgozni óriási kiváltság, a krém krémjével volt lehetőségem együttműködni, és tudom, hogy jó kezekben hagyom a vállalatot. Annyi barátom lett itt, hogy az már nem is vicces. Larry, Sergey, Eric, köszönöm. Örök hála, hogy hagytatok kibontakozni, hála a bizalomért, az érzelmekért, a támogatásotokért, és azért a rengeteg nevetésért a jó és az egyáltalán nem jó időkben. Félreértés ne essék, még itt vagyok. Jó volna, ha néhány hónap alatt lezajlana az átmenet, de az első, hogy megtaláljuk az új Googley pénzügyi igazgatót [így], kezdetben mellette leszek, ez pedig időbe fog telni.

Az élet végeredményben csodálatos, de nem függetlenül attól, hogy valamit valamiért sorozata is, főként az üzleti-szakmai és családi-közösségi vonalakon. Szerencsére nekem már nem kell ilyen kemény dilemmákkal szembesülnöm. Ezért őszintén hálás vagyok. Carpe Diem.”

Most sem pihen a Google

Szó, ami szó, akárcsak Pichette érkezésekor, a világelső kereső most is számos problémával küzd. Bár hatalma, befolyása és termékportfoliója szinte felfoghatatlanul nagy, a mobilversenyben kemény harcokat vív, amit a befektetői nem néznek jó szemmel. Nehezen alkalmazkodik a Google a mobilvilághoz, fő bevételi forrásában pedig, a hirdetési üzletágban, naponta erősödik a nyomás a Facebook növekvő forgalma miatt. Mivel a Google innovációban világelső, a kísérletezés nagy falatot harap ki a büdzséjéből, ami olykor óhatatlanul kidobott pénz, osztalékot ugyanakkor nem ad a befektetőinek. Így hát annak ellenére, hogy a digitális médiában a legfontosabb márka a világon, a befektetők szemében sokszor átláthatatlan a működése, közeli jövője is homályos.

A Google szőrmentén nyilatkozik Patrick Pichette távozásáról. Hivatalos közleményt nem adtak ki, de Larry Page megosztotta a posztját ezzel a felütéssel: „Egy igencsak rendhagyó pénzügyi igazgató rendhagyó búcsúja. Érdemes elolvasni, szívmelengető. Patrickkal nagy öröm volt együtt dolgozni, a lehető legjobbakat kívánom neki az új kalandokhoz.”