Ezt sem gyártja tovább a Philips

Philips LED
Philips Innovation Experience 2014
Vágólapra másolva!
Újabb üzletágtól válik meg a cég.
Vágólapra másolva!

A Philips elektronikai konszern eladja LED és gépjármű világítástechnikai üzletágának többségi tulajdonát a kínai Go Scale Capital befektető társaságnak. A LED és autóipari világítástechnikai üzletág 80,1 százalékát értékesíti a Philips 2,8 milliárd dollárért. A Philips megtartja az üzletág 20 százalékos tulajdonrészét és vásárlója marad az ezentúl önállóan működő világítástechnikai cég, a Lumileds termékeinek. A vállalat ügyfelei közé tartozik egyebek között a Volkswagen és a BMW is.

A maradéktól is megválnak

A Philips mintegy 30 országban 8300 alkalmazottat foglalkoztató LED és gépjármű világítástechnikai üzletága tavaly kétmilliárd dollár (1,6 milliárd euró, 558 milliárd forint) forgalmat bonyolított. A cég világítástechnikai üzletágának fennmaradó, közvilágítási és épületvilágítási technológiával foglalkozó részétől is meg kíván válni, tőzsdei bevezetés útján. Frans van Houten vezérigazgató szerint erre a jövő évben kerülhet sor. Az üzletág 2014-ben 6,87 milliárd euró (7,4 milliárd dollár, 2 064 milliárd forint) forgalmat ért el.

Már tévét sem gyártanak

A Philips már tavaly nyáron bejelentette, hogy meg kíván válni világítástechnikai üzletágától. A holland elektronikai konszern tevékenységét gyógyászati berendezések és háztartási elektronikai készülékek gyártására kívánja összpontosítani. Tévékészülék gyártó üzletágától a Philips már korábban megvált.