Ezért nem fenyeget egy újabb dotcom lufi

Vágólapra másolva!
A tech cégek túlsúlyáról híres Nasdaq tőzsdeindex újra 5 000 pont fölé emelkedett március elején, ami pedig némi félelemmel tölthet el mindenkit, aki 2000 márciusában megélte a dotcom lufi kidurranását. Ez ugyanis pont az 5 000 pontos szint átlépése után nem sokkal történt. A Morgan Stanley elemzője azonban nagyon szemléletes ábrájával nyugtat meg mindenkit, amelyen bemutatja, miért is egészen más a helyzet ma, mint akkoriban.
Vágólapra másolva!
  • Nem is volt olyan rég, amikor az amerikai tech cégek túlsúlyával rendelkező Nasdaq index a 2000 márciusában bekövetkezett dotcom lufi kidurranása óta először lépte át az 5 000 pontos határt.
  • Sokan a rossz emlékek miatt azonban félve tekintettek erre, a Nasdaq azonban ma már egészen más, mint 15 évvel ezelőtt volt.
  • A Morgan Stanley elemzője, Adam Parker egy nagyon szemléletes ábrán mutatta be, miért is különbözik annyira a jelenlegi helyzet a 2000. márciusihoz képest.
Forrás: Thomson Reuters, ClariFi, Morgan Stnaley Research
  • Az elemző grafikonján azt mutatta be, hogy a '60-as évek vége óta a tech vállalatok mekkora része üzemel pozitív üzemi eredményhányadokkal, azaz kamatfizetés és adózás előtti profittal.
  • Ebből kiderül, hogy míg ma a tőzsdén jegyzett tech vállalatoknak már 90 százalék körüli hányada termel profitot, a lufi idején a cégek alig fele ért el ilyen eredményt. Ezen pedig talán mindennél jobban megmagyarázza, mennyire más is a helyzet a tech cégek között idén, mint a dotcom lufi kidurranása idején.