Vágólapra másolva!
Az ázsiai jó hangulat átragadhat az európai börzékre is. A hét rövidebb lesz, hiszen pénteken nem lesz kereskedés Európa nagy részén és az USA-ban sem.
Vágólapra másolva!
  • Jó a hangulat a főbb ázsiai részvénypiacokon, 0,5-2 százalék közötti pluszokat lehet látni, egyedüli kivétel az ausztrál parkett, ahol egy százalék feletti a mínusz. Kínában az fűti a hangulatot, hogy a kormányzat meg szeretné erősíteni a kereskedelmi és gazdasági kapcsolatokat Eurázsia többi részével, illetve Afrikával. Az „új selyemút” terv szerint rengeteget költenének az infrastruktúra fejlesztésére, mint a vasút, közút hálózat, olaj- és gázvezetékek, vagy elektromos hálózat. Nem meglepően az ebben a szektorokban tevékenykedő cégek részvényárfolyamai ugrottak a legnagyobbat.
  • A Kínából érkező pozitív hírek után az európai tőzsdék is emelkedéssel indíthatják a hétfőt a határidős indexek szerint. A hét egyébként rövidebb lesz, hiszen Nagypéntek miatt nem lesz kereskedés Európa legnagyobb részén, az USA-ban és Magyarországon sem. Mától egyébként visszaáll a szokásos menetrend, vagyis az amerikai tőzsdék fél 4-kor nyitnak ki. Múlthét pénteken egy százalék feletti mínuszban zárt a BUX index, de a hetet még ezzel együtt is szép emelkedéssel fejezte be a magyar piac.
  • Az USA-ban pénteken kisebb pluszok alakultak ki, de még így is két hónapja a legrosszabb hetüket zárták az amerikai börzék. Janet Yellen arról beszélt pénteken, hogy nagy valószínűséggel lesz idén kamatemelés, viszont a Fednek óvatosnak kell lennie a monetáris politika szigorításával.
  • Közben egyre közelebb vagyunk az amerikai jelentési szezon kezdetéhez, és egyelőre többen várnak negatív meglepetéseket. Ezt fűti az is, hogy a FactSet adatai szerint az S&P500 cégei közül jóval többen jelentettek be negatív profit warningot az első negyedévben. 2015 első 3 hónapjában a vállalatok 84 százaléka pesszimistább lett, ami sokkal magasabb, mint az elmúlt öt év átlaga (68%).
  • Leminősítette Görögország adósságbesorolását a Fitch, ugyanis szerintük megnőtt a csődkockázat esélye. A „B” besorolásról „CCC”-re rontotta a Fitch az osztályzatát. Közben a görög kormány átadta reformtervezetét a nemzetközi hitelezőknek, amitől 3 milliárd eurónyi bevételt vár.
  • Az olajár viszont visszakorrigált a múlt heti nagyobb megugrása után, amit a jemeni feszültségek következtében produkált. Jelenleg a WTI 48 dollárnál, a Brent pedig 56 dollárnál mozog.
  • Felvásárolná az Intel (Nasdaq: INTC) a programozható félvezetőket gyártó, amerikai Altera Corp.-ot (Nasdaq: ALTR), a kiszivárgott információk alapján. Az Altera részvényárfolyama 28 százalékot ugrott a pénteki kereskedés alatt New Yorkban, és piaczárás után is még több mint 2 százalék pluszt szedett össze, míg az Intel is több mint 6 százalékot emelkedett.
  • 29 282 darab OTP törzsrészvényt adott el Pongrácz Antal, az OTP Igazgatóságának alelnöke március 27-én. A részvényeket 5 306 forint/darabos átlagáron adta el Pongrácz, ezzel a tulajdonában álló részvények száma 25 427 darabra (0,01 %) változott.