Berobban-e idén egy fekete hattyú?

Natalie Portman a Fekete hattyú című filmben
Vágólapra másolva!
A francia Société Générale közgazdászai számos olyan forgatókönyvet állítottak össze az idei évre, amelyek black swan eseményként alapjaiban rengethetik meg a globális gazdaságot. De ami talán még ennél is fontosabb, megnevezték azt a hat folyamatot is, ami  ezeknél lényegesen nagyobb valószínűséggel határozhatják majd meg a piacok alakulását 2015 folyamán.
Vágólapra másolva!

Az un. fekete hattyú (black swan) események definíciójuk szerint nagyon ritkák, és attól fekete hattyúk, hogy nem lehet őket előrejelezni, és a pénzügyi piacokon óriási árfolyameséseket hoznak. A Société Générale közgazdászai felvetettek egyet-kettőt, hogy mik lehetnek olyan események, amelyek megrengethetik a piacokat idén.

A fekete hattyú kifejezést először Nassim Nicholas Taleb használta 2001-es, Fooled By Randomness című könyvében, amelyben ezekről úgy beszélt, mint olyan események, amelyek bekövetkezési valószínűsége nagyon alacsony, mégis komoly következményekkel járnak.

A SocGen hétfőn publikált „Global Economic Outlook” jelentésében megnevezett több olyan kis valószínűséggel bekövetkező eseményt, amelyek a legnagyobb veszéllyel fenyegetnek. Ezek között olyanokat találunk, mint a kínai gazdaság hard-landingje ("kemény földreérkezése"), vagy akár egy olyan referendum elfogadása az Egyesült Királyságban, ami az ország Európai Unióból való kilépéséről dönt.

Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A francia bank közgazdásza, Wei Yao szerint a kínai gazdasági növekedés potenciális lassulásának súlyos következményei lehetnek. A hard-landing forgatókönyv szerint a hivatalos 2015-ös reál GDP növekedés 5 százalék alá esik, ez pedig súlyosan destabilizálja a munkaerőpiacot és növeli a rendszerszintű pénzügyi kockázatot is. A forgatókönyv bekövetkezésének 30 százalékos esélyt ad a SocGen.

A bank szerint a piac destabilizációjának veszélyével fenyeget az is, ha az Egyesült Királyságban szavazást tartanak a britek az Európai Unióból való kiválásáról, vagyis a Brexitről. Brian Hilliard a SocGen közgazdásza szerint 25 százalékos esélye van annak, hogy a Konzervatívok elég magas arányú győzelmet aratnak a május 7-i választásokon ahhoz, hogy ki tudjanak írni egy referendumot a kiválásról.

A SocGen kutatói emellett összeállítottak hat olyan forgatókönyvet is, amelyek a black swan eseményeknél lényegesen nagyobb valószínűséggel következhetnek be, és a közeli jövőben meghatározhatják a piacokat:

  • Az olajár, a kamatok és a valuta árfolyamok kisebb hatást fejtenek ki a gazdaságra, mint a múltban, de továbbra is pozitívak lesznek.
  • A csökkenő munkanélküliség és a növekvő bérek a háztartások bevételeinek növekedéséhez vezethetnek, és így az alacsony olajár negatív hatásai is le lesznek tompítva.
  • A Fed júniusban kamatot fog emelni, az Európai Központi Bank pedig 2016 szeptembere után is folytatni fogja az eszközvásárlási programját.
  • Egy lassú és fokozatos kilábalás következik be a szélsőségesen alacsony kötvényhozamokból.
  • A feltörekvő piacok várhatóan meg fogják szenvedni a Fed kamatemelését, de lesznek enyhítő hatások is.
  • Az eurózóna gazdasága magára talál, és külső kockázatok hiányában kevés olyan tényező lesz a közös európai valutaövezet gazdaságában, ami egy éles visszaeséssel fenyegethetne 2015 során.