Ez lehet a palaolaj termelők sorsa

olaj
Vágólapra másolva!
A jelenleg látható 50 dollár körüli olajár egyértelműen a palaolaj termelőknek fáj a legjobban. Nem elég ugyanis, hogy ezek termelési és beruházási költsége a jelenleginél sokkal magasabb olajár mellett tud csak megtérülni, a többségüket jelentős hitelek is terhelik. A jelek szerint viszont a helyzet a vállalatok felvásárlásával oldódhat meg a közeljövőben.
Vágólapra másolva!

A konszolidáció hulláma söpörhet végig a palaolaj termelő vállalatok között. Ennek pedig első jele lehet, hogy az észak-dakotai Bakken övezet legnagyobb szereplője, a Whiting Petroleum felvásárlása következhet be hamarosan.

A helyzetért pedig egyértelműen az 50 dollár körüli olajár felelős, ami a nagy adóssággal rendelkező, de jelentős költségek mellett működő palaolaj termelő vállalatokat sújtja.

A WTI napi árfolyama (dollár/hordó) Forrás: AmiBroker, Investor.hu

A Whitinggel együtt tehát nagy eséllyel több palaolaj termelőre is hasonló sors vár, amelyekre a fentieken kívül az is jellemző, hogy nagyobb készpénz tartalék vagy határidős fedezeti szerződések hiányában nem tudták magukat elszigetelni a piac összeomlásától.

Ők lehetnek a vásárlók

A potenciális felvásárlók között kiemelt szerepet kaphat az Exxon Mobil, hiszen egyedül ez az olajipari vállalat rendelkezik AAA adósbesorolással. Ennek köszönhetően pedig egy esetleges felvásárlásnál felmerülő hitelfelvétel során helyzetelőnybe kerülhet versenytársaival szemben. De, ami még ennél is fontosabb, hogy az Exxon a múltban olyan mértékű részvény visszavásárlást hajtott végre, hogy ma már 226 milliárd dollárnyi saját részvénye áll rendelkezésére. Ezt ugyancsak felhasználhatja egy esetleges felvásárlásnál, ami nem először fordulna elő, hiszen 1999-ben a Mobilt és 2010-ben az XTO Energy-t is ugyanezzel a módszerrel vásárolta fel az vállalat.

A felvásárlások esetében a részvénnyel való fizetést tartja a legvalószínűbb módnak a Wells Fargo befektetési bankára, Tim Balombin is. Az olajvállalatok részvényárfolyama ugyanis együtt zuhant a piac összeomlásával, egy hasonló megállapodás után pedig az eladó és a vevő is profitálni tudna a piac esetleges feléledéséből.

De a potenciális felvásárlók között meg kell említenünk a Chevront is, amelynek ugyancsak 43 milliárd dollárnyi saját részvénye és 13 milliárd dollárnyi készpénzállomány áll rendelkezésre. Ráadásul AA hitelbesorolásával, ez a vállalat is jelentős méretű hitelek felvételére lehet képes.

Ezek pedig a legvalószínűbb célpontok

A Wolfe Research elemzője, Paul Sankey megvizsgálta, mely vállalatok lehetnek egy esetleges felvásárlási hullám legvalószínűbb célpontjai, és úgy találta, hogy ezek az olyan nagyobb palaolaj termelők lehetnek, mint a Continental Resources, az Apach, a Devon Energy, vagy az Anadarko Petroleum.

A várható konszolidáció tényét támasztja alá az is, hogy felvásárlási szándékát már az Exxon vezetője is megerősítette. Rex Tillerson múlt héten arról beszélt egy befektetői tájékoztatón New York-ban, hogy az olajipari óriás nyitva tartja a szemét az olajárak visszaesésében rejtőző lehetőségek kiaknázása céljából.

Ami pedig a Whitinget illeti, a céghez közelálló források szerint a vállalat már több potenciális vásárló irányába is tett lépéseket. Bár ezek közül név szerint eddig csak a Statoilt emelték ki, a Bank of America hétfői elemzése szerint a vállalat az Exxon, a Chevron és a Hess számára is vonzó célpont lehet.
Az esetleges felvásárlásokról szóló híreket egyelőre az Exxon, a Chevron, a Hess, az Anadarko, az Apache és a Devon szóvivője sem akarta kommentálni.

A Whiting részvényárfolyama több mint 54 százalékot zuhant június óta, közel párhuzamosan az olajár mélyrepülésévvel.

A Whiting napi árfolyama Forrás: AmiBroker,Investor.hu