Vágólapra másolva!
Jó a nemzetközi hangulat az EKB tegnapi bejelentései után, ugyanakkor a mai NFP-adat miatt már elkezdődött a kivárás. Az euró továbbra is gyengül, miközben a forint stabilan tartja 305,5 közelében magát.
Vágólapra másolva!
  • Jó a hangulat az elmúlt órákban a nemzetközi piacokon, tegnap 0,1-0,3 százalékos pluszokkal zártak az amerikai tőzsdék, ma pedig a Nikkei új 15 éves csúcsán jár. Az európai piacokon ezzel együtt vegyes nyitás várható, de nagyobb elmozdulásokat a határidős indexek nem mutatnak. Ennek főleg az lehet az oka, hogy már tegnap kivette a kontinens a részét a jó hangulatból, 0,6-1,2 százalékos pluszokkal.
  • Főként az EKB által bejelentett eszközvásárlási program fűti a hangulatot, melyről már tegnap délután beszámoltunk. Az EKB emellett a növekedési várakozásait is frissítette, 2015-ben 1,5, míg jövőre 1,9 százalékos lehet a GDP bővülése. Ezzel együtt ma Amerikából NFP-adat érkezik majd, ami a gazdaság állapotáról és a Fed lehetséges politikájáról is fontos indikáció lehet, így az enyhe volatilitás egyelőre ennek köszönhető.
  • Az euró viszont továbbra is gyengül a dollárral szemben, a jegyzések 1,1 alatt is jártak tegnap késő délután, és ma reggel is csak kicsivel került vissza a szint fölé az EURUSD. Ebben a hangulatban a forint 305,5 közelében jár az euróval, és 277,4 közelében a dollárral szemben.
  • A várakozásoknál inkább gyengébbre sikerült az OTP negyedik negyedéves gyorsjelentése, ráadásul a bank működésével kapcsolatban is látszanak bizonyos gyengeségek. A bevételek csökkennek, a működési költségek azonban ezt nem tudják teljesen lekövetni, ráadásul a kockázati költségek is relatíve magas szinten ragadtak. Bár a magyar és bolgár operáció továbbra is erős képet festenek, az orosz és ukrán leánybankok még mindig igen gyengén szerepelnek.
  • A 200 napos mozgóátlag így fontos szint lehet továbbra is az OTP számára, ami a héten egyelőre 4 130 forintnál stabilan tartotta meg az árfolyamot. A többi magyar papírok közül a Magyar Telekom továbbra is erős, 396 forintnál zárt tegnap az árfolyam, de a Richert is megtalálták a vevők, és 3 770 forintig menetelt a részvény. Egyedül a Mol szerepelt gyengébben, a 12 000 forintos szintről napon belül visszapattanva csak 0,2 százalékot tudott erősödni.
  • 2 milliárd forintos megrendelést nyert a Rába, derült ki a cég közleményéből. A vállalat Alkatrész üzletága a Suzuki Vitara számára szállít majd alkatrészeket, ami idén márciustól hat évig tart majd. A Rába így Suzuki Vitara üléshuzata és fejtámlája varrására, az ülőlap préselésére, az ülésvázak hegesztésére, valamint a hingek és az ülés-huzalvázak gyártására nyerte el a megrendelést.
  • Jól sikerült a Costco (Nasdaq: COST) gyorsjelentése, amire a kiskereskedelmi cég részvényének árfolyama tegnap 2,7 százalékot menetelt. Az EPS 1,35 dolláros lett a társaságnál, ami a várt 1,18 dollárnál lényegesen kedvezőbb, és a február 15-én zárult negyedévben az árbevétel 4,4 százalékkal nőtt éves alapon. Az erős dollárt viszont ők is megérzik, a nemzetközi piacokon legalább egy éve nyitva lévő boltoknál 2 százalékos volt a forgalom csökkenése, noha változatlan árak mellett 8 százalékos növekedés lehetett volna.
  • 1,9 százalékos mínuszba csúszott vissza a Gap (NYSE: GPS), miután a februári értékesítési számok 4 százalékos mínusz mutattak, ha a legalább egy éve nyitva lévő üzleteket vizsgáljuk. Az elemzők 1,3 százalékos növekedésre számítottak.