Ide rakják megtakarításaikat az emberek

tőzsde bróker emelkedés befektetés részvény
Vágólapra másolva!
Érdekes kép kezd kirajzolódni a befektetők viselkedéséről magyarországi befektetési alapok adatai alapján. Kristály tisztán látszik már ugyanis, hogy az alacsony kamatkörnyezet hatására egyre nagyobb vagyon érkezik már az akár jelentős részvényhányadot is tartalmazó vegyes alapokba. Sőt, február során egyenesen ez volt a legnépszerűbb alap típus, amit a vegyes alapokba történt közel 26 milliárd forintos tőkebeáramlás is alá tud támasztani.
Vágólapra másolva!

Átlépte az 5 600 milliárd forintot a magyar befektetési alapokban kezelt vagyon nagysága a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (BAMOSZ) legfrissebb, februári adatai alapján. Az elmúlt hónap folyamán ugyanis is több mint 23,5 milliárd forint áramlott ebbe a befektetési formába, a beáramlás megoszlásában ugyanakkor lényeges változásokat lehet megfigyelni.

A vegyes alapok a nyerők

Tisztán kezd kirajzolódni, hogy a befektetők még az eddigieknél is nagyobb kockázatot hajlandóak már vállalni. A legfrissebb adatok alapján ugyanis a jelenleg legnagyobb népszerűségnek örvendő vegyes alapok a befektetési alapoknak olyan típusai közé tartoznak, amelyek a kötvényeken kívül részvényeket is tarthatnak. Mint arra korábbi cikkünkben írtuk, ezek az eszközök kimondottan azok a befektetők számára jelentenek megfelelő befektetési formát, akik nem akarnak dönteni a két értékpapír típus között, ezért az alapok portfólió menedzsereire bízzák magukat a megfelelő papírok kiválasztása terén.

A legfontosabb viszont, ami ebből kiderül, hogy a befektetők egyre nagyobb hányada hajlandó már a pénzpiaci eszközök és a kötvények után az azoknál is jelentősebb kockázatot hordozó részvényekben tartani vagyonuk egy részét.

A legtöbben jól szerepeltek

A változás az elmúlt hónap nettó tőkeáramlását tekintve is szembeötlő, hiszen a korábban legnépszerűbbnek számító kötvény alapoknál februárban már lényegesen nagyobb vagyon áramlott a vegyes alapokba.

Ugyancsak említésre méltó az is, hogy az abszolút hozamú alapok továbbra sem nyerték vissza korábbi népszerűségüket, amiért javarészt az a bizalomvesztés okolható, amely a svájci árfolyamküszöb eltörlése után egyes alapoknál bekövetkezett nagyobb veszteségek miatt alakulhatott ki. Bár az sem mellékes, hogy februárban a januári 17 milliárd forintos tőkekiáramlással szemben, több mint 1 milliárd forinttal nőtt az abszolút hozamú alapokban kezelt vagyon nagysága.

A februári tőkeáramlás megoszlásából viszont az is jól látszik, hogy a kötvény alapok továbbra is szépen teljesítenek, hiszen ezekbe is több mint 18 milliárd forint érkezett februárban, amivel továbbra is toronymagasan vezetnek a harmadik legnépszerűbbnek számító részvény alapok előtt.

Bár az is igaz, hogy még a több mint 3,5 milliárd forintos tőkebeáramlásával a korábbi eredményeikhez képest részvény alapok sem zártak gyenge hónapot. Ezzel pedig már egészen közel kerültek ahhoz, hogy a 12 hónapos gördülő értékesítés tekintetében a pozitív régióba lépjenek.

Nagyobb időtávban is hasonló a kép

Az értékesítés 12 havi gördülő értékei is látványosan rávilágítanak a befektetők egyre nagyobb kockázatvállalási hajlandóságára is. A főbb alap típusok közül ugyanis a kumulált számok tekintetében egyedül a részvény alapok, illetve a részvényeket is tartó vegyes alapok mutatnak növekedést.

Amennyiben viszont a februári adatok éves változását tekintjük, látható, hogy a kötvény és a vegyes alapok mellett az abszolút hozamúak is jelentős növekedést értek el az egy illetve két évvel korábban kezelt vagyon nagyságában. Azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy ezek az értékek - az eltelt évek során beáramlott tőke mellett - az időszakok alatt elért hozamok nagyságát is tartalmazzák.

A befektetési alapok által kezelt vagyon megoszlása

Az arányok átrendeződése ennek ellenére így is szembeötlő, hiszen míg egy évvel korábban a befektetési alapok vagyonának közel harmadát a pénzpiaci alapok tették ki, jelenleg már alig több mint negyedét tartják ebben a formában. Emellett pedig az sem mellékes, hogy az eltel egy év alatt a teljes kezelt vagyon nagysága is jelentősen, több mint 725 milliárd forinttal növekedett.

Sőt, kimondottan figyelemre méltó az is, hogy a teljes befektetési alap vagyon 29,5 százalékát teszik már ki a részvényeket is tartalmazó - részvény, vegyes és abszolút hozamú - főbb alap típusok, ez az érték pedig már lényegesen magasabb, mint a pénzpiaci és a kötvény alapokban tartott 25,4, illetve 23,5 százalékos arány.

Az árupiaci alapok most ismét nagyot nőttek

Érdemes kiemelni még az árupiaci alapokat is, amelyek - arányaikat tekintve - január után február során is jelentős tőkebeáramlást könyvelhettek el. Míg az év első hónapjában 21 százalékkal nőtt az árupiaci alapokban kezelt vagyon nagysága, februárban is közel 13 százalékot nőtt ez az érték. Bár az is igaz, hogy abszolút értelemben a múlt hónapban elért 1,3 milliárd forintos beáramlás igencsak alacsonynak számít, amit akár egy nagyobb szereplő is elő tudott idézni.

Mindennek fényében már nem túl meglepő, hogy a hónap vesztesei ismét a pénzpiaci alapok voltak, amelyekből több mint 24 milliárd forintot vontak ki február során. Ennek hátterében pedig továbbra is az alacsony kamatkörnyezet miatt kialakult rendkívül alacsony hozamok állhatnak, és ugyanennek a jelenségnek a következménye az is, hogy a nagyobb hozamok reményében a befektetők a vegyes alapokhoz hasonló, részvényeket is tartalmazó befektetési formákat kezdik egyre nagyobb mértékben preferálni.