Ezekbe a számokba beletörik az agyunk

2014 Mobile World Congress, Barcelona
Életkép a tavalyi barcelonai kongresszusról
Vágólapra másolva!
Tíz elképesztő tény az idei World Mobile Congressről, Barcelonából.
Vágólapra másolva!

Csütörtökön zárult a világ legrangosabb mobilkongresszusa Barcelonában. A trendek évről-évre változnak, a számok meglepetésfaktora évről-évre magasabb. Mutatunk néhányat.

A kongresszust szervező GSMA jelentése szerint a következő 5 évben 1 milliárddal ugrik meg a mobilelőfizetők száma. Ez 4,6 milliárd felhasználót jelent. 2020-ra két emberből több mint egynél lesz telefon bolygószerte.

Ha összeszámolnánk azokat, akik ebben a pillanatban valamelyik Walmartban vásárolnak, és van okostelefonjuk, többen lennének, mint San Francisco lakói.

Van egy japán alkalmazás Y-generációsoknak, a Line. Ezt naponta 1,7 millió új felhasználó tölti le. Az Adweek ezt főleg a megszámlálhatatlan emotikonnak és matricának köszönheti. Még Sir Paul McCartney avatárt is választhatunk.

Életkép a tavalyi barcelonai kongresszusról Forrás: AFP/Lluis Gene

Az Amazonon pillanatnyilag körülbelül 400 ezer alkalmazást lehet letölteni. Ez éppen 100 ezerrel több annál, amennyit tavaly értek el a felhasználók.

A Nissan-Renault elektromosautó-diviziója eladása 33 százalékát Atlanta viszi el egymagában. A kongresszuson egy a tárgyak internetjéről szóló panelbeszélgetésben a márka képviselői azt állították, hogy 2020-ra négy újgyártású autó közül háromban lesz beépített internetelérés.

Hasonló előretörés várható az okosháztartási-eszközökben a közeli jövőben. Ugyanezen a beszélgetésen idéztek egy tanulmányból, amely 2018-ra 190 millióra becsüli az okoshűtők, okostévék, otthon használatos okoscikkek piacát. 2013-ban ez a szám a 25 milliót érte el.

Látványos segítség a Facebook-alapította Internet.org a latin-amerikai piacnak. Paraguayban az elmúlt hónapokban 30 százalékkal emelkedett a telefonról netezők száma.

A Facebook egyik felsővezetője, Lee McCabe szerint az okostelefonozók 79 százalékától egész nap legfeljebb karnyújtásnyira van a telefonja, napi három órát leszámítva. Ők naponta átlag 2 órát és 42 percet töltenek az eszközön.

A LinkedIn mobiltermék-részlegének alelnöke, Joff Redfern elmondta, hogy négy évvel ezelőtt az oldal forgalmának 8 százaléka érkezett telefonról. Ez az érték ma 50 százalék.

Az okostelefonvilágba is betört a luxuskategória. Potom 6400 dollárért már meg is kapunk egy olyan csodát, mint a Lamborghini 88 Tauri. Bagatell, egy havi 150 ezer forintos fizetésből röpke év alatt összejön. Feltéve, hogy 365 napon át egy még egy kiflire sem költünk.