Dollármilliárdos felvásárlásoktól hangos a gyógyszeripar

Vágólapra másolva!
A mai nap folyamán két hatalmas felvásárlás híre is bejárta a gyógyszeripart, hiszen az után, hogy a UnitedHealth Catamaran felé irányuló közel 13 milliárd dolláros felvásárlási terve napvilágot látott, a Teva hivatalosan is bejelentette, hogy 3,5 dollárért felvásárolja az Auspex Pharmaceuticals-t. A felvásárlási árak pedig mindkét esetben jóval magasabbak a legutolsó záróáraknál, így szépen ki is lőttek az árfolyamok.
Vágólapra másolva!

Szinte egy időben két több milliárd dollár értékű gyógyszeripari felvásárlásról számoltak ma be Amerikában. A befektetők pedig mindkét felvásárolt cég esetben igencsak örülhetnek, hiszen a felvásárlási árfolyamok mindkét esetben kétszámjegyű prémiumokat tartalmaznak.

Felvásárlás a legnagyobbak között

A hírek szerint a UnitedHealth Group 12,8 milliárd dollárért vásárolná fel a Catamarant. A felvásárlás híre azért is kiemelkedően fontos, mert ennek létrejötte során Amerika harmadik és negyedik legnagyobb PBM-je olvadna össze. A PBM-ek (Pharmacy Benefit Manager) az online gyógyszerpiac olyan szolgáltatói, ahol a lánc egyik végén a gyógyszer nagykereskedők, másikon pedig a fogyasztók állnak.

A felvásárlás várhatóan a negyedik negyedév során fejeződne be, és ennek keretében a UnitedHealth 61,5 dollárt fizetne részvényenként készpénzben a Catamarannak. Ez az árfolyam pedig 27 százalékos prémiumot tartalmaz, hiszen a hír napvilágra kerülése előtti utolsó kereskedési napon, vagyis múlt pénteken a Catamaran mindössze 48,32 dolláron zárt.

A UnitedHealth vezetése úgy számolt, hogy a felvásárlás hatására 2016-ra 30 centtel növekedhet a cég részvényenkénti profitja, és megerősítette azt is, hogy az idei évre 6-6,25 dolláros EPS-t várnak.

Ennek megfelelően a vállalat részvényárfolyama szárnyalni is kezdett, és jelenleg 24,5 százalék körüli pluszban jár. A felvásárlás hírére pedig a UnitedHealth részvényárfolyama is szépen emelkedik és az is 3,5 százalék körüli pluszt szedett már össze a nap folyamán.

A Catamaran napi árfolyama Forrás: AmiBroker, Investor.hu

A központi idegrendszert is gyógyítaná a Teva

Ezzel egy időben a Teva is egy felvásárlásról számolt be. A cég vezetősége bejelentette, hogy felvásárolja az Auspex Pharmaceuticals-t, ezen keresztül pedig olyan gyógyszerekhez juthat hozzá, amellyel különböző izommozgásokkal kapcsolatos rendellenségeket gyógyíthatnak már. Ez pedig azt jelenti, hogy a felvásárlást követően a Teva már a központi idegrendszert érintő készítményekkel is rendelkezni fog.

Az Auspexnek például olyan kísérleti készítményei is vannak, mint például a Tatrabenanzine új formulája, amellyel a Huntington kór és a Tourette szindrómával együtt járó rendellenes testmozgások gyógyítására irányulnak.

Bár a vállalatnak egyelőre nincsen árbevétele, de a Nexthera Capital befektetési igazgatója, Ori Hershkovitz becslése szerint csak ez az egy gyógyszer az engedélyezése után évi 1 milliárd dolláros árbevételt eredményezhet.

Az Auspex Pharmaceuticals napi árfolyama Forrás: AmiBroker, Investor.hu

Az is kiderült ma, hogy a Teva 101 dollárt fog ajánlani az Auspexnek részvényenként, ami 42 százalékkal a pénteki záróárfolyam fölött van, és aminek hatására a részvény árfolyama valósággal kilőtt, és jelenleg már több mint 41,5 százalékos pluszban is van.