Csúszik a holland óriásbank debütálása

Vágólapra másolva!
Péntekre virradóan a holland kormány elhalasztotta az ország történetének eddigi legnagyobb tőzsdei bevezetésének ígérkező ABN Amro privatizícióját.
Vágólapra másolva!
  • Az ABN Amro korábban már megfordult a tőzsdén, de 2007-ben a Fortis, a Royal Bank of Scotland és a Banco Santander felvásárolta a bankot. Ezt követően nem is telt el sok idő, 2008-ban máris bajba került a holland részleg, amely a Fortis keze alá került. Hollandia azonban még ebben az évben segítő kezet nyújtott és államosította a bankot.
  • A halasztás hátterében a vezetői béremelések állnak, ami igencsak szemet szúrt a politikusok körében. Egyes vélemények szerint ugyanis nincs jó üzenete annak, hogy az egyelőre még állami banknak számító vezetői béremelést kapjanak, miután korábban több mint 20 milliárd eurójába került az államnak a pénzintézet rendberakása.
  • Februárban egyébként még olyan hírek láttak napvilágot, hogy rövidesen eldőlhet a tőzsdére lépés menete. Az állam ugyanis előbb szeretett volna meggyőződni a befektetői érdeklődésről, illetve, hogy a piac készen áll-e az ABN Amro függetlenedésére.
  • Egyelőre úgy fest, hogy a második félévben léphet újra tőzsdére. A bank értékét mintegy 15 milliárd euróra taksálják a szakértők.
  • A bank elmúlt évi eredménye egyébként igen bíztató, 2014-ben ugyanis 1,55 milliárd eurónyi nyereséget ért el, ami több mint kétszerese az egy évvel korábbi 752 millió eurós profitnak.