Csepreghy Nándor: A kormány keresi az utat

Csepreghy Nándor, Miniszterelnöki Hivatal, Kiemelt fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkár
Csepreghy Nándor, a Miniszterelnöki Hivatal Kiemelt fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkára
Vágólapra másolva!
A világ változik, nem lehet látni az irányokat, a kormányon ezért nem lehet számon kérni a kiszámíthatatlanságot, hiszen minden kiszámíthatatlan, mondta Csepreghy Nándor helyettes államtitkár. Több közgazdász fogalmazott meg kritikát a jogbizonytalanság, az újraiparosítás, a kisvállalkozások túlzott és hirtelen támogatása és a szakemberek véleményének figyelmen kívül hagyása miatt.
Vágólapra másolva!

A gazdasági világválság és az azzal egy időben lezajlott technológiai átalakulások miatt a világban minden változik, egyelőre nem lehet látni az irányokat. A magyar kormány keresi a jó utat, ezért nem lehet rajta számon kérni a kiszámíthatatlanságot, mondta Csepreghy Nándor, fejlesztéspolitikáért felelős helyettes államtitkár. Különösen, hogy jelenleg a gazdasági szereplők sem látják a jövőt.

Elriasztja a befektetőket

A kormány szemére vetette a kiszámíthatatlanságot, az állandóan változó jogi környezetet, ami elriasztja a befektetőket, több közgazdász. A szakértők, például Chikán Attila, a BCE Versenyképesség Kutató Központ elnöke és Richter Sándor, a bécsi WIIW intézet gazdaságkutatója a Portfolio Uniós Források 2015 nevű konferenciájának panelbeszélgetésén mondták el véleményüket.

Ukrajna háborús övezet lett

Az ő felszólalásukra reagált Csepreghy Nándor, amikor a világban tapasztalható általános kiszámíthatatlanságot hozta fel. Erre a kiszámíthatatlanságra szerinte egyébként jó példa, hogy a szomszédos ország, Ukrajna, háborús övezet lett, erre két évvel ezelőtt senki sem számított.

A kormány keresi az utat Fotó: Mudra László - Origo

Védhető az unortodoxia

Az elmúlt években nagyon rossz volt a magyar gazdaság helyzete, sok volt a sérülékenységet okozó tényező, ezért védhetőek a kormány unortodox, nem piacbarát lépései, reagálta Balatoni András, az ING Bank vezető elemzője. Ezek a tényezők viszont az elmúlt 1-2 évben jórészt elhárultak, ezért reméli, a jövőben kevesebb lesz az unortodox lépés, csökken a jogbizonytalanság.

Az újraiparosítás nem járható

Az újraiparosítás programja nem járható út, a világ nem erre halad, mondta el a beszélgetésen Richter Sándor. Ezt Balatoni András azzal egészítette ki, hogy a világban az ipar mérete csökken, a GDP-hez való hozzájárulása viszont nő, ezért van létjogosultsága az ipar fejlesztésének, de nem biztos, hogy abban a formában, ahogy azt a kormány teszi.

Szükség van az ipar fejlesztésére Forrás: MTI/Krizsán Csaba

Mi lesz a versennyel?

Az is aggodalomra ad okot, hogy az elmúlt években az uniós források jelentős része infrastruktúra-fejlesztésre ment, a jövőben viszont a kis- és középvállalkozások (kkv-k) felé akarja csatornázni a kormány a pénzeket, mondta Richter Sándor. A megvalósult fejlesztéseket ugyanis fenn kell tartani, ehhez források kellenek majd. Azon is el kell gondolkodni, véli a közgazdász, hogy milyen hatással lesz a versenyre a kkv-knak juttatott rengeteg támogatás.

Lenne más helye a pénznek

A kkv-kon kívül még bőven lenne olyan terület, ahova érdemes lenne forrásokat juttatni, mondta Chikán Attila. Az oktatás például katasztrofális helyzetben van, és a logisztikában is lenne tere a fejlesztéseknek, hogy Magyarország jobban ki tudja használni kedvező földrajzi helyzetét.

Chikán Attila emellett nehezményezte, hogy nincs kommunikáció a politikusok és a szakemberek, szakpolitikusok közt. A politikusok a szakembereket zavaró tényezőnek tekintik, a szakemberek pedig úgy érzik, nem hallgatják meg őket, mondta.