Áttörte a lélektani határt a forint

Jnk20150304
Jól jegyezze meg ezt a képet, hogy ne tudják átverni az Euró övezetben lévő diszkókban. Így néz ki UV fény alatt az új húsz eurós bankjegy. A jelenlegi, 2001-ben kibocsátott bankjegyekhez képest az új 20 euróson az Európai Unió aktualizált térképe szerepel, és számos új biztonsági elemet tartalmaz majd, várhatóan november 25-én kerülnek forgalomba
Vágólapra másolva!
A lélektani 300 forintos határ alá csúszott az euró árfolyama kedden, miután a Magyar Nemzeti Bank 15 bázisponttal csökkentette a jegybanki alapkamatot.
Vágólapra másolva!

Este is folytatódott a forint egész délután tartó erősödése az euróval szemben a bankközidevizapiacon. Az eurót a 300 forintos, lélektaninak tekintett határ alatt is jegyezték, ezzel a forint 14 havi csúcsot ért el. Legutóbb tavaly januárban volt ezen a szinten az euró árfolyama.

Az új húsz eurós bankjegy - UV fény alatt Forrás: MTI/EPA/DPA/Boris Rössler

A forint azután erősödött, hogy kedden a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 15 bázisponttal 1,95 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot. Az eurót kedd reggel még 303,59 forinton jegyezték, délután már 301,42 forinton, este 7 órakor pedig már 299,66 forinton állt.

Az Origo is beszámolt róla, hogy az MNB Monetáris Tanácsa a 15 bázispontos mérsékléssel újabb kamatcsökkentési ciklust indít. Ezt addig érdemes folytatni, amíg a középtávú inflációs célt - egy új, rugalmasabb keretben - el nem érik, mondta a kamatdöntés után Matolcsy György, az MNB elnöke.