Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Akkor lesznek beruházások, ha kiírják a pályázatokat

Az elmúlt időszakban jelentősen megszigorították az ócskavasas cégek működését.
Vágólapra másolva!
Nem járnak könnyű idők az ócskavassal és hulladékgazdálkodással foglalkozó cégekre – mondja Vetési Dániel a területen működő Zöld-Gépezet ügyvezető tulajdonosa, aki szerint akkor indulhatnak majd új beruházások, ha újra hozzáférhetővé válnak a pályázati források.
Vágólapra másolva!

Pontosan mivel foglalkozik a Zöld-Gépezet?

A Zöld-Gépezet a hulladékfeldolgozáshoz használható gépek forgalmazásával és javításával foglalkozik. Ilyen például a Lefort amely egy jó nevű márka ezen a piacon. Foglalkozunk továbbá az EUROMEC rakodógép-márkával, A rakodóképek szerepe ugyanis a hulladékgazdálkodásban elengedhetetlen. Elég csak abba belegondolni, hogy egy teherautót sem tudunk megrakni rakodógép nélkül. Ugyanígy a Lefort ollózóhoz is szükség van egy rakodógépre, ami „táplálja”.

Az elmúlt időszakban jelentősen megszigorították az ócskavasas cégek működését. Forrás: Zöld Gépezet

Milyen háttérrel indította a céget, és hogyan kötött ki pont ezen a területen?

Már édesapám vállalkozása is ezen a területen volt jelen, hiszen ő több mint húsz éve fémhulladék feldolgozással foglalkozik. Ebből adódóan már a nyári szüneteket is ennél a cégnél töltöttem. Továbbá a tanulmányaim befejezése után is az ő cégében töltöttem két évet.

Milyen trendek, tendenciák jellemzik a piacukat az utóbbi években, és milyen kilátásaik vannak a belátható jövőben?

Az ipari kereslet és a nyersvas csökkenő árának köszönhetően ebben az évben jelentősen csökkent az ócskavas ára. Jelenleg a legtöbb cég csak a pályázatokon nyert összegeket fordítja beruházásra, máshogyan nagyon ritkán jutnak forráshoz.

Az utóbbi néhány évben nem jók ennek az iparágnak a kilátásai. Tavalyelőtt kezdett elterjedni az a pletyka, hogy államosítanák az ócskavassal foglalkozó cégeket, amiknek a működését az utóbbi időben egyébként is jelentősen megszigorították. Az államosításból végül aztán nem lett semmi, hiszen a kormány végül nem szavazta meg az erről szóló javaslatot.

Mi teszi egyedivé a piacon a Zöld-Gépezetet? Mi különbözteti meg a legfőbb versenytársaitól?

A Zöld-Gépezetet, mint céget a legjobban azon márkák különböztetik meg a versenytársaitól amelyeket képvisel. A Lefort például rendkívül nagy presztízsű márka a hazai piacon.

Mik voltak a legnagyobb leküzdendő nehézségek illetve a legnagyobb sikerek a cég pályafutása során?

Minthogy a Zöld Gépezet csak szeptember óta működik, az igazi problémák – és ehhez hasonlóan remélhetőleg az igazán fontos sikerek is – egyelőre előttünk állnak.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről