A paksi erőmű analógból digitális lesz

Vágólapra másolva!
A korszerűsítést a Skoda csinálja.
Vágólapra másolva!

A pilseni Skoda JS részvénytársaság fogja korszerűsíteni a paksi atomerőmű biztonsági rendszereit. A megrendelés értéke egymilliárd korona (vagyis 11,2 milliárd forint), közölte Jan Stolár, a cseh cég szóvivője. A Skoda a megrendelést egyebek között annak alapján kapta, hogy a hetvenes és a nyolcvanas évek fordulóján Pilsenben gyártották a paksi atomerőmű mind a négy reaktorát, és a cseh cég végezte el Pakson felszerelésüket is. A Skoda projektjének megvalósításában 80 százalékban cseh, húsz százalékban magyar cégek vesznek részt.

Analógból digitális

"A korszerűsítést az tette szükségessé, hogy a nyolcvanas években az eredetileg orosz cég által szállított analóg rendszerről át kell állni a korszerű digitális rendszerre" - mondta el Stolár. A Skoda jelenleg hasonló módon korszerűsíti a régebbi cseh atomerőmű, a Dukovany négy atomreaktorának a biztonsági rendszereit. A változások legfőbb célja az atomreaktorok működési biztonságának növelése. A modernizáció egyben hozzájárul a reaktorok élettartamának a meghosszabbításához is.

Nagyobb nyereségre számít

A Skoda JS, ami az orosz OMZ csoport tagja, tavaly közel 100 millió koronás nyereséget termelt. Tekintettel a megrendelések számára és értékére, a pilseni cég arra számít, hogy az idén bevétele és nyeresége is magasabb lesz a tavalyinál.