Vágólapra másolva!
Már német és olasz állampapírokat is vásárolt az EKB a hírek szerint. Az európai tőzsdéken közben vegyes a hangulat, az OTP erejének köszönhetően viszont a BUX felülteljesítő.
Vágólapra másolva!
  • Ahogy az EKB elindította QE-programját úgy kezdtek csökkenésbe az európai kötvényhozamok. A Bloomberg értesülései szerint német és olasz kötvényeket vásárolt az EKB az első napon, valamint még francia és belga értékpapírokat. Egyelőre görög kötvények vásárlásáról nem érkeztek hírek. Ma egyébként az eurózóna pénzügyminiszterei találkoznak, hogy megvitassák a görög helyzetet.
  • Vegyes a hangulat kora délután a kontinens részvénypiacain, a francia, a brit és a spanyol parkett a negatív tartományban időzik, viszont az olasz és a német már kisebb pluszban mozog. Az amerikai határidős indexek minimális emelkedést vetítenek előre nyitásra. Itthon az OTP vezetésével szintén emelkedik a BUX, a bankpapír 2,7 százalékos menetelésben van, és már a 4500 forintos szint közelébe került.
  • A forint tartja a 305,5-höz közeli szinteket az euróval szemben, viszont a dollár erősödése miatt az USDHUF árfolyam ma is 281 fölött jár. Az EURUSD árfolyama a reggeli emelkedés után már visszább is jött, jelenleg 1,086 körül van.
  • 1,5 százalékos pluszban van a Lufthansa (Xetra: LHA) árfolyama a vezérigazgató Bildnek adott interjúja után. Carsten Spohr arról beszélt, hogy szigorúbb szabályozásra lenne szükség a német közlekedési szektorban a munkavállalói viták megfelelő kezelése miatt. Spohr arról is nyilatkozott, hogy szerinte el kellene törölnie a német kormánynak a repülőjegyeket terhelő adót.
  • 5 milliárd dolláros azonnali részvény visszavásárlási programot indít a General Motors (NYSE: GM) jelentette be a társaság, hogy elkerüljék a Harry J. Wilson aktivista befektetővel folytatott csatát. Ehhez még hozzájön egy nagyjából 5 milliárd dolláros összeg, amit 2017-ig fizetnének ki osztalék formájában. A részvény 2,5 százalékos pluszban nyithat a hírekre.
  • Az Alcoa (NYSE: AA) megvásárolja az RTI International Metals (NYSE: RTI) társaságot, amely különböző eszközöket gyárt a repülőgép, védelmi és energiaszektor vállalatai számára. Az Alcoa saját részvényeivel fizet majd, és az RTI tulajdonosok 2,8315 darab Alcoa részvényt kapnak majd, ami nagyjából 41 dollárra értékeli az RTI részvényeit. Az RTI árfolyama ennek közelébe, 40 dollárig ugrott nyitás előtt, ami 46 százalékos emelkedésnek felel meg. Az Alcoa részvénye viszont több mint 3,5 százalékos mínuszban mozog.
  • Még mindig szenved a McDonald’s (NYSE: MCD), legalábbis a februári same-store-sales adatok ezt mutatják. A várt 0,3 százalékos csökkenés helyett 1,7 százalékkal estek a legalább 13 hónapja működő amerikai éttermek bevételei. A részvény árfolyama 1 százalékos mínuszban van nyitás előtt.
  • A Nomura elemzői megemelték a magyar gazdaságra vonatkozó idei növekedési kilátásukat 2,8 százalékra, a korábbi 2,2 százalékról. Főként a jegybank növekedési hitelprogramját emelték ki, mint a bővülés hajtóereje. Ellenben a 2016-os GDP-növekedést 2,2 százalékosra vágták vissza 2,5 százalékról.
  • Mától fél 3-kor nyitnak majd az amerikai piacok a megszokott fél 4-es időpont helyett. Ez három hétig tart majd, utána a magyar óraátállítás miatt visszaáll a régi rend.