Vágólapra másolva!
147 forintos osztalékot fizethet az OTP a tavalyi veszteséges éve ellenére. Európában emelkedéssel indulhat a nap.
Vágólapra másolva!
  • A negyedik egymást követő napot zárták csökkenéssel az amerikai tőzsdeindexek, továbbra is a közelgő gyorsjelentési szezon esetleges gyengeségével kapcsolatos félelmek, és a jemeni geopolitikai feszültségek nehezedtek rá a piacokra. A határidős indexek alapján ma már kisebb pluszokkal kezdődhet meg a kereskedés Európában. Az olajár tegnap megugrott a Közel-Keletről érkező hírekre, a WTI még mindig 50 dollár fölött van ma reggel, míg a Brent 58 dollár felett ingadozik.
  • Megint szembement a rossz nemzetközi hangulattal a magyar tőzsde, ugyanis a BUX 0,4 százalékos pluszban tudott zárni, úgy hogy közben Európában mínuszban maradtak a főbb indexek. A BUX-ot főleg a Mol húzta, amely 2,8 százalékot emelkedett, és végül 12 495 forinton zárt, ezzel pedig ismét az erős, 12 500 forintos ellenállásához ért. Kérdés, hogy ezt ma át tudja-e törni, mert ha ez sikerülne egy komoly akadályt tudna maga mögött. Nem jó hír a Mollal kapcsolatban, hogy a Nomura elemzője fenntartotta eladással egyenértékű ajánlását és 10 500 forintos célárát.
  • Az OTP viszont korrigálta az előző napokban mutatott nagy emelkedését, és 0,7 százalékos mínuszban zárt. A Magyar Telekom stagnált, míg a Richter alig észrevehető pluszban fejezte be a napot, 4020 forinton.
  • 145 forintos osztalékot fizet az OTP a tavalyi éve után, pedig a társaság veszteséggel zárta 2014-et. A tényleges kifizetés 147 forint lehet részvényenként, ugyanis a cég a saját részvény állományára eső összeget is szétosztja tulajdonosai között. Így a végleges összeg megegyezik a tavalyi összeggel. Az osztalék a tegnapi, 5400 forintos záróárral számolva 2,7 százalékos hozamot jelent.
  • Az Apollo kockázati tőketársaság veszi meg a Nova KBM bankot, amire az OTP is szemet vetett korábban, írja a szlovén Delo lap. Először még tavaly nyáron merült fel, hogy a magyar bank is megvásárolná Szlovénia második legnagyobb pénzintézetét.
  • A CIG Pannónia Igazgatósága közgyűlési előterjesztésében a saját kamatozó részvények visszterhes megszerzésére tesz javaslatot, úgy, hogy a saját kamatozó részvények vételára részvényenként legalább 100, legfeljebb 750 forint. A maximális darabszám a „B” sorozatú kamatozó részvények vonatkozásában 1 150 367 darab, a „C” sorozatú kamatozó részvények esetében pedig 730 772 darab. Emellett legfeljebb 5 millió darab „A” sorozatú törzsrészvény megszerzésére is javaslatot tesznek, a saját törzsrészvények vételára részvényenként legalább 100, legfeljebb 400 forint. A saját részvény megszerzésének feltétele, hogy az a Társaság Szolvencia II irányelv által támasztott követelményeknek történő megfelelését ne akadályozza. A felhatalmazás időtartama 18 hónap, amely a közgyűlési határozat meghozatalának napjától kezdődik.
  • Ma teszi közzé negyedéves gyorsjelentését a BlackBerry (Nasdaq: BBRY), ahol az elemzők 782 dolláros árbevétellel, és részvényenként 4 centes tisztított veszteséggel számolnak. Az utóbbi hetekben az elemzői konszenzus a főbb sorokon csökkenést mutatott, és a BlackBerry árfolyama sem szerepelt túl jól, 20 százalékos mínuszt mutatott be.
  • 2,2 százalék feletti pluszba kapcsolt zárás után a Yahoo (Nasdaq: YHOO) árfolyama, miután 2 milliárd dollárral nagyobb lehet a saját részvény visszavásárlási program mérete. Ennek fedezete az Alibaba (NYSE: BABA) IPO-jából származó bevételek lesznek majd. Ezzel a korábbi felhatalmazásból maradó kerettel együtt 2,7 milliárd dollárért vásárolhat vissza részvényeket a Yahoo, a program pedig 2018 márciusában jár le.