Vágólapra másolva!
Megint gyengül a dollár az euróval szemben, ezúttal viszont a részvénypiacon sem jó a hangulat. Az OTP nagy forgalom mellett továbbra is 5 000 forint felett.
Vágólapra másolva!
  • Tovább gyengül a dollár a főbb devizákkal szemben, az EURUSD árfolyama már 1,09 közelében jár, a reggeli 1,08-hoz képest. Ezzel az utóbbi napokban látott trend folytatódik, miután a Fed szavaira jelentősebb gyengülést mutatott az amerikai deviza.
  • Főleg az EKB-nek köszönhető a dollár relatív nagy erősödése, mondta el James Bullard, a St. Louis-i Fed elnöke a CNBC-nek. Állítása szerint nem kellene akkora meglepetést okoznia a Fed bejelentéseinek, mivel a dollár eddigi relatív ereje is inkább annak volt köszönhető, hogy az EKB csak most kezdett bele a látványos monetáris lazításba.
  • Az európai piacokon egyelőre mínuszokat lehet látni, 0,1-1 százalék között szóródnak a visszaesések. Az euró relatív erőssége mellett a német-görög megbeszéléseken lehet a befektetők figyelme, ahol a mai sajtótájékoztató lehet majd érdekes.
  • Az amerikai piacokon vegyes nyitásra készülhetnek a befektetők, a dollár gyengülése sem tudta pozitívan befolyásolni a befektetőket. A meglévő lakásértékesítésekre vonatkozó adat lehet érdekes az országból, ami a lakásépítő cégeket, és a berendezési tárgyakat gyártó vállalatok árfolyamát érintheti leginkább. Pár napja a kezdődő lakásépítésekre vonatkozó számok nagy csalódást okoztak a befektetőknek.
  • Jól szerepel ma a Mol a magyar tőzsdén, valamivel több, mint 700 millió forintos forgalmával 1,5 százalékos pluszra képes, noha még mindig csak 11 900 forintig jutott az árfolyam. A többi papír közül az OTP-ben van messze a legnagyobb forgalom,7,5 milliárd forint értékben cseréltek gazdát a papírok, jelenleg enyhe mínusszal, 5 090 forinton az utóbbi hetekben vágtató papír árfolyama.
  • Jól vizsgázott a 380 forintos támasz a Magyar Telekom esetében, ahonnan megpattanva ismét nekifeszülhetne a 400 forintos szintnek a telekompapír. Jelenleg 150 millió forintos forgalommal enyhe mínuszt mutat a részvény, és 385 forintnál jár.
  • 2 százalékkal erősödik ma a Pirelli (Milánó: PC), miután a ChemChina 7,1 milliárd euróért szállna be a vállalatba. A kínai állam tulajdonában álló vállalat részvényenként 15 eurót fizet a Pirelli 26,2 százalékos részesedéséért. Ezzel a részvény ma az egyik legjobban teljesítő vállalat Európában.
  • Parádés formában a Standard Chartered (London: STAN) árfolyama, 7,5 százalékkal tud ma emelkedni a papír. Ebben főleg a kedvező elemzői ajánlásoknak lehet szerepe, a JPMorgan felülteljesítési ajánlást fogalmazott meg, de a Citigroup elemzője is optimista. Utóbbi elemzője szerint a júniusban érkező új vezérigazgató jelentősen növelheti a részvényesi értéket, és felértékelődés jöhet a historikusan diszkonton forgó részvény árfolyamában.