Vágólapra másolva!
Tegnap tovább folytatódott a rekorddöntés az amerikai piacokon, a Nasdaq már csak egy százalékra van mindenkori csúcsától.
Vágólapra másolva!
  • 5000 pont fölött zárt a Nasdaq tőzsdeindex, amire utoljára 2000 márciusában volt példa, és a mindenkori csúcsoktól is mindössze egy százalékra van. Az index idén eddig közel 6 százalékot emelkedett, amiben nagy szerepe volt az Apple (Nasdaq) 17 százalékos ralijának is. A többi amerikai börze is pluszban fejezte be a napot, és új történelmi csúcsra futott, az S&P500 már 2118 pontnál, míg a Dow Jones 18 288 pontnál jár.
  • Ellenben Európában nem volt ennyire jó hangulat, a vezető parkettek közül csak a DAX tudott minimális pluszt összehozni, a francia CAC40 ellenben a kezdeti emelkedésből nap végére 0,7 százalékos mínuszig csúszott vissza. A határidős indexek szerint minimális pluszok jöhetnek nyitásban. Vegyes mozgásokat láthatunk az ázsiai tőzsdéken, a sanghaji börze nagyobb mínuszban van (-2%), míg a hongkongi Hang Seng 0,4 százalékkal csökken.
  • 3,3 százalékot esett a Richter a hétfői kereskedésben, ezzel pedig 3800 forinton zárt, ahol a trendvonal fogta meg az árfolyamot. Ellenben a 200 napos mozgóátlag elesett. Mellette a Molnak (-1,3%, 11 840 forint) és az OTP-nek (-0,6%, 4260 forint) sem volt jó napja, így pedig a BUX is egy százalék feletti mínuszban zárt. Egyedül a Magyar Telekom tartotta valamelyest a magyar piacot, a részvény 1,8 százalékot emelkedett (390 forint).
  • Tegnap nagyot esett a Brent hordónkénti ára, a 62,5 dollár körüli szintekről egészen 60 dollár alá csúszott vissza. A háttérben az erősödő dollár és a líbiai kitermelés emelkedése lehetett. Ellenben a WTI ára emelkedett hétfőn, majd a hajnali órákban visszafordult és ma reggel 50 dollárnál jár.
  • Jó évet zárt a Barclays (London: BARC) bankház 2014-ben, az adózás előtti profitja 5,5 milliárd fontra hízott, amivel sikerült megvernie az elemzői konszenzusban szereplő 5,3 milliárdos értéket. Ebből úgy tűnik, kezd beérni a pénzintézetnél elkezdett reorganizációs program. Ezeken túlmenően a Barclays-nél további 750 millió fontot különítettek el a devizapiaci manipulációkkal kapcsolatban felmerülő jogi költségekre.
  • A vártnál jobb bevételadatokat viszont kicsit gyengébb egy részvényre jutó profit számokat közölt a Merck KGAA (Xetra: MRK). A gyógyszer és vegyipari vállalat az elemzői konszenzusnak megfelelően 1 eurónyi osztalékot fizet részvényenként.
  • A vártnál jobb negyedéves eredményeket közölt a Luxottica (Milánó: LUX) a negyedik negyedévére vonatkozóan. A Ray Ban szemüvegekről híres cég vezérigazgatója visszafogott bevétel növekedést vár 2015-re, ellenben a cég profitabilitása ettől nagyobb mértékben javulhat. A társaság extra osztalék kifizetését is bejelentette, valamint részvény visszavásárlási programot is hirdetett.
  • Az HSBC elemzője megerősítette korábbi vételi ajánlását a Molra vonatkozóan és 17 000 forintos célárához sem nyúlt hozzá. Ez a célár több mint 40 százalékra van a jelenlegi árfolyamszintektől.