40 dollárra eshet vissza az olaj

WTI napi grafikon
Vágólapra másolva!
Jelentős olajáresésre számítanak a Goldman Sachs elemzői a tavasz beköszöntével. Úgy vélik ugyanis, hogy az elmúlt két hónap során látott erősödés után a 2008-as válság óta nem látott mélységbe eshet vissza a WTI árfolyama.
Vágólapra másolva!
  • A Goldman Sachs szerint az elmúlt hetekben látott emelkedés után 40 dollárra eshet vissza a WTI hordónkénti árfolyama, számolt be a CNBC. Január és február során közel harmadával emelkedtek az olajárak köszönhetően a közel-keleti ellátás akadozásának és az erős téli keresletnek.
  • A Goldman elemzői ugyanakkor úgy gondolják, hogy az fúrások leállításának árfolyamemelő hatása kimondottan gyengülni látszik, a globális készletek pedig ennek következtében növekedni fognak.
  • Ez pedig 40 dolláros hordónkénti árfolyamra löki majd vissza a WTI árfolyamát. Ilyen mélyen pedig a 2008-as válság csúcsa óta nem tartózkodott az árfolyam.
  • Az árfolyam visszaesésének esélyét növelheti, hogy a bank a tavasz beköszöntével a keresletnövekedés visszaesésére számít.
  • A Goldman elemzői emellett úgy vélik, hogy a Brent árfolyama is újra nyomás alá fog kerülni, mivel úgy gondolják, hogy az OPEC a jövőben már képes lesz küszöbölni az ellátási zavarokat.
  • De a Goldman elemzői azt a véleményüket is leírták, miszerint az OECD ázsiai kereslete csökkeni fog 2015. során, mivel az egyre erősebb ipari termelés hatását ki fogja oltani a cseppfolyós földgázzal (LNG) való energiatermelésre való átállás, illetve a Sendai atomerőmű két reaktorának újraindítása Japánban.
  • Japánban ugyanis számos atomreaktor újraindítását engedélyezték azután, hogy a 2011-es földrengést és szökőárat követően az összes atomerőművet leállították.
WTI napi grafikon (dollár/hordó) Forrás: AmiBroker, Investor.hu