Vágólapra másolva!
Nincs ma jó hangulat a nemzetközi piacokon, az olaj árfolyama pedig tovább csökken. Ezúttal viszont a dollár erősödésére nem lehet ezt fogni, miután az euróval szemben korrigálja az elmúlt hetek mozgásait.
Vágólapra másolva!
  • Nyomás alatt van az olaj árfolyama, már 42,7 dollárig zuhant a WTI, míg a Brent 52,8 dollárnál mozog. A WTI ezzel már 2009 márciusi mélypontoknál jár, és nem lenne meglepő, ha egészen a 40 dolláros szintekig is eljutna rövid időn belül. Holnap amerikai készletadatok jönnek majd, ami talán némi fordulatot hozhat az elmúlt napok mozgásában.
  • Továbbra is korrigálja a dollár az elmúlt a napokban látott jelentős erősödését, a dollárindex egyelőre 99,4 pont közelében jár, míg az EURUSD ismét 1,06 felett mozog. A forinttal szemben is gyengült a dollár, 286,5 alá jutottak vissza a jegyzések. Ma kezdődik majd a Fed két napos ülése, a holnapi kamatdöntéssel együtt így fontos események, nyilatkozatok befolyásolhatják majd a dollárt.
  • A vártnál sokkal gyengébb lakáspiaci adat jött az USA-ból, 17 százalékkal esett vissza februárban a lakásépítések száma, noha az elemzők csak 2,4 százalékos mínusszal számoltak. Ez főleg a szokatlanul erős téllel magyarázható elemzők szerint, ezzel együtt nem túl jó hír a lakásépítő cégek számára. A határidős indexek szerint az amerikai piacokon 0,2 százalékos mínuszok jöhetnek.
  • Az európai piacokon közben terebélyesednek a mínuszok, 0,7-1,2 százalék közötti visszaeséseket lehet látni. Az euró relatív erősödésének is szerepe lehet ebben, de az elmúlt hetek menetelése után nem indokolatlan egy kisebb korrekció sem.
  • A német ZEW adatok közben felemás képet mutatnak, a várakozásokra vonatkozó érték 54,8 pontos lett csak, miközben a Bloomberg elemzői konszenzusa 59,4 pontra való ugrással számolt. A jelenlegi helyzetre vonatkozó adat viszont 52 pont helyett 55,1 pontos lett, jelentős emelkedés történt így márciusban az előző hónaphoz képest.
  • A magyar tőzsde közben ma is folytatja a stagnálását, a BUX index továbbra is kicsivel a 18 700 pontos érték alatt mozog, alacsony volatilitás mellett. A nagyobb papírok közül sehol sem látható látványos elmozdulás, míg a kispapírok közül a Rába számít aktívnak, 3 százalékos mínuszával.
  • A Magyar Telekom ma is megérintette a 382 forintos szintet, ami a pénteki záróárnak felel meg, ám jelenleg ismét 390 forint közelében, a hétfői záróárnál jár. Ahogyan arról reggel beszámoltunk, a Citigroup 456 forintról 431 forintra vágta vissza célárát, és már csak semleges ajánlást fűz a részvény mellé. Nagy mínuszt tehát egyelőre nem mutat erre a Magyar Telekom.
  • Nem tud kitörni egy szélesebb sávból a Richter, amióta januártól felkapaszkodott a mostani szintekre. Jelenleg a mozgóátlagok közelében ingadozik az árfolyam, a sáv közepe körül, így egyelőre várnunk kell egy komolyabb jelzésre, hogy indikációt kapjunk a jövőbeli irányról.
  • Az osztalék bejelentése után a Mol 0,4 százalékos pluszban van, míg az ANY Biztonsági Nyomda továbbra is 950 forintnál jár. A Mol ezzel együtt nyitás után 12 100 forint közelében is megfordult, ám a 12 000 forintot tartósan továbbra sem tudja áttörni az olajpapír.
  • Több mint 5 százalékos zuhanásban van a Peugeot-Citroen (Párizs: UG) részvényárfolyama a mai napon közzétett ACEA értékesítési adatokat követően. A francia autógyártó számai a szektorénál alacsonyabb növekedést mutattak februárban. Míg az európai gyártók összességében 7 százalékos bővülést mutattak fel, addig a francia vállalat eladásai csak 1,1 százalékkal tudtak gyarapodni.
  • A kiszivárgott információk szerint a WPP (London: WPP), a világ legnagyobb reklámügynöksége venné meg a Tesco (London: TSCO) Dunnhumby nevű vásárlói adatkezelő egységét. A megállapodás értelmében a WPP világszerte 1 milliárd vásárlóról kapna információt, illetve ezekhez szükséges elemző eszközöket. A híreket egyelőre sem a WPP, sem a Tesco szóvivője nem kommentálta. A tegnapi 3,6 százalékos emelkedést ezzel együtt ma jelentősen korrigálja az árfolyam.