Vágólapra másolva!
15 bázisponttal csökkentette az alapkamatot az MNB, ami valamivel elmaradt a várttól, erre pedig a forint erősödik is. Délelőtt lezuhant egy Germanwings repülőgép Dél-Franciaországban, ami után esni kezdtek a szektor szereplőinek árfolyama. Leginkább a Lufthansa csúszott nagyobb mínuszba. 
Vágólapra másolva!
  • Lezuhant egy Germanwings repülőgép Dél-Franciaországban, fedélzetén 148 emberrel. Az Airbus A320-as gép Barcelonából Düsseldorfba tartott, egyelőre azonban nem tudni mi okozta a katasztrófát. A tőzsdén nagy zuhanásba kezdtek az európai légitársaságok részvényei, a Germanwings anyavállalatának, a Lufthansának (Xetra: LHA) az árfolyama járt már 7 százalék feletti esésben is a napi csúcsponttól. Az Airbus (Párizs: AIR) részvényén is nagyot ütöttek, 3 százalék feletti mínuszban is volt, míg a Wizz Air (London: WIZZ), a Ryanair (London: RYA), és az easyJet (London: EZJ) is hirtelen nagyobbat esett. Kora délutánra viszont már kezd elmúlni a pánik, és emelkednek az árfolyamok.
  • 15 bázispontot vágott az MNB az irányadó rátából, amivel 1,95 százalékra csökkent az alapkamat. Ez valamivel kisebb a Bloomberg elemzői konszenzusában szereplő 20 bázispontos várakozáshoz képest. A hírek után a forint árfolyama erősödésbe kezdett, és hirtelen 302 alá ért az euróval szembeni árfolyama. Délután három órától Matolcsy György jegybankelnök is megszólal, kamatdöntő ülés után ilyenre pedig csak a csökkentések leállításakor, tavaly augusztusban volt példa.
  • A Mol egyedüliként erősödni tud (+0,8%, 12040 forint) a magyar blue-chipek között, ráadásul újra sikerült a fontos 12 000 forint fölé néznie, kérdés persze, hogy kitart-e az ereje nap végéig. A többiek viszont gyengén szerepelnek, az OTP például egy százalékos mínuszban van. A Richter is gyengélkedik, miután reggel a vártnál kevesebb osztalék kifizetését javasolta az Igazgatóság a közgyűlésnek
  • A Raiffeisen bank eladja Oroszország távol-keleti részén lévő több mint 3,5 milliárd rubel értékű hitelállományát az Azitsko-Tikhookeanski banknak. A tranzakcióra áprilisban kerülhet sor. Emellett a pénzintézet 7 bankfiókjából hatot bezár a régióban.
  • A cseh közműcég, a CEZ pénzügyi igazgatója elmondta, a társaság versenyezni fog az Enel szlovák leányáért, és a Vattenfall német egységéért is, ugyanis a növekedés elsődleges forrása az akvizíció. Martin Novak azt is elmondta, hogy szerinte megérné bevezetni az eurót Csehországban, mert abból profitálni tudnának a cseh cégek. A CEZ árfolyama minimális lemozdulást mutat.
  • Enyhe pluszban nyithatnak az amerikai tőzsdék a fontos makroadatok előtt. Ma a februári inflációs adatok mellett érkezik még feldolgozóipari beszerzési menedzser index, illetve újlakás-értékesítési adat is.
  • A februári inflációs adat 0,2 százalékos emelkedést mutatott az Egyesült Államokban, ami megegyezik az elemzői várakozásokkal. Éves alapon 0 százalékos lett az infláció, ami viszont még így is kedvezőbb az elemzők által várt -0,1 százalékos értékhez képest.
  • A dollár eközben először erősödött majd visszagyengült az euróval szemben, és a keresztárfolyam átlépte az 1,10-es szintet is, jelenleg valamivel ez alatt található a devizapár. A dollár a biztató európai makroadatok miatt is gyengülhetett, ugyanis azok azt mutatják, hogy az eurózóna gazdasági aktivitása növekedni tud. A gyengülő dollárnak köszönhetően az olaj árfolyama is enyhén emelkedik, a WTI 48,5 dollár közelében, a Brent pedig 56,1 dollárnál mozog.
  • 4 éves csúcson van a német magánszektor aktivitása, és 46 hónapos csúcson az eurózóna kompozit beszerzési menedzser indexe is a Markit mérése szerint, utóbbi értéke márciusban a teljes eurózónát tekintve 54,1 lett, messze túlszárnyalva a várt 53,6-os szintet.
  • Nagy-Britanniában eltűnt az infláció, ugyanis februárban 0 százalékra esett a fogyasztói árindex értéke, ami valamivel alatta van a várt 0,1 százalékos plusznak. Ez egyébként a legalacsonyabb érték 1960 márciusa óta. A hírekre enyhe gyengüléssel reagált a font, hiszen ez arra enged következtetni, hogy nem fognak sietni a monetáris politika szigorításával a szigetországban. Az EURGBP árfolyama 0,7355-nél mozog.