Vágólapra másolva!
Ma valamelyest korrigálja elmúlt napokban nyújtott remek teljesítményét az OTP. Európában ma a londoni tőzsdeindex szerepel nagyon jól, ellenben a többiek csak kisebb elmozdulást mutatnak.
Vágólapra másolva!
  • 36 ezer fővel csökkent a heti friss munkanélküliségi segélykérelmekért fordulók száma az USA-ban, ez pedig alacsonyabb szám, mint amit az elemzők várak. Emellett még megérkeztek a februári kiskereskedelmi adatok, amik viszont továbbra is minimális csökkenést mutattak, pedig a szakértők már kisebb emelkedésre számítottak.
  • A makroadatok után hirtelen ugrott egyet az EURUSD árfolyama, igaz már előtte is gyengült valamelyest a dollár. Jelenleg 1,06 fölött ingadoznak a jegyzések a ma hajnali 1,05 alatti szintek után.
  • Az Európai központi Bank 9,8 milliárd eurónyi kötvényt vásárolt a QE-program első napjaiban átlagosan 9 éves futamidővel, nyilatkozta az EKB egyik vezetőségi tagja. A tervek szerint a központi bank havi 60 milliárd eurónyi eurózónás államkötvényt vásárol majd. Az EKB másik bejelentése szerint pedig 600 millió euróval megemelik a görög bankoknak nyújtott átmeneti finanszírozási keretet.
  • Vegyes mozgásokat láthatunk a vezető nyugat-európai börzéken, a tegnap jól teljesítő német és francia piac ma lemaradó, ellenben a tegnap kevésbé erős londoni FTSE100 index közel 1 százalékkal emelkedik. A brit piacon főleg a bányaipari és az energiaszektor részvényei teljesítenek jól. Az amerikai piacokon emelkedéssel indulhat a kereskedés a határidős indexek szerint az elmúlt napok eséseit követően.
  • A magyar piacon az OTP megpihenni látszik az előző napok nagy hegymenetét követően, ma egy százalék feletti mínuszban jár az árfolyam, 4680 forint közelében. A Richter is gyengén kezdte a napot, de kora délutánra már vissza tudott kapaszkodni a pozitív tartományba.
  • A napot még két százalék körüli pluszban kezdte a Lufthansa (Xetra: LHA) részvénye, de délelőtt mégis nagy mélyrepülésbe kezdett, és jelenleg 2,5 százalékos mínuszban mozog. Az egyszeri tételektől tisztított üzemi eredménye a cégnek 1,5 milliárd euróra emelkedhet idén a tavalyi 1,2 milliárdról, viszont továbbra is nagy nyomás marad a cégen költségoldalról. A vezérigazgató szerint nem maradhat olyan költségstruktúrája a cégnek, ami nem alkalmazkodik a jelenlegi piaci környezethez. A Lufthansa kapacitásai nőnek majd idén, viszont az átlagos jegyárak csökkeni fognak, ami nem jó hír az eredménytermelés szempontjából.
  • Több mint 10 százalékkal megemelné a 2014-es osztalékát a BMW (Xetra: BMW), így az egy évvel korábbi 2,6 euró helyett 2,9 euró járhat a befektetőknek részvényenként. A lépést az tette lehetővé, hogy a német autógyártó éves árbevétele 5,7 százalékos növekedést mutatott, ezzel együtt pedig a nettó profit is 9,2 százalékot emelkedett az egy évvel korábbi értékhez képest. A vállalat vezetője az idei évre tekintve is optimista, és az árbevétel 7,9 százalékos emelkedését várja. A vállalat papírjai ennek ellenére több mint 2 százalékos mínuszban járnak.
  • Éves profitjának 13 százalékos csökkenése ellenére 33 százalékkal emeli meg a 2014-es osztalékát a Generali (Milánó: G). A profit visszaesése nagyrészt egyszeri negatív tényezők hatásának köszönhető, de például orosz üzletág is értelemszerűen szenved. A Generali részvény árfolyama közel 3,5 százalékos esésben van a mai kereskedésben.
  • 20 százalékkal emelkedett a Volkswagen (Xetra: VOW) éves nettó profitja, a vállalatcsoport Audi, Porsche és Skoda márkák növekedő nyereségének köszönhetően. A vállalat vezetője, Martin Winterkorn bejelentette, hogy reményeik szerint 1 milliárd euróval már az idei év során csökkenteni tudják a vállalatcsoport költségeit a 2017-ig tartó 5 milliárd eurós költségcsökkentési program részeként. A Volkswagen részvényeit ennek ellenére adni kezdték a befektetők és 1 százalék körüli esésben van jelenleg a papír. Mindkét autógyártó árfolyama nagyot emelkedett az elmúlt időszakban, így nem csoda hogy valamekkora profitrealizálást láthatunk.
  • A tegnap zárás után gyengét jelentő két nem régen tőzsdére lépett cég rosszul kezdheti meg a csütörtöki kereskedést. A Shake Shack (NYSE: SHAK) több mint 8 százalékos zuhanással indíthatja a napot, míg a Box (NYSE: BOX) 17 százalékos mélyrepüléssel indíthat.