Vágólapra másolva!
Kilőtt a Magyar Telekom és az OTP árfolyama, miután Varga Mihály kedvező szavakat mondott egy mai konferencián. A dollár közben továbbra sem erős, ám ebből egyelőre a nemzetközi piacok nem profitálnak.
Vágólapra másolva!
  • 6 százalék feletti pluszban, 414 forinton is járt ma kora délután a Magyar Telekom árfolyama. Ennek oka, hogy fontolóra veheti a kormány a telekommunikációs cégekre kivetett adó módosítását, amennyiben a gazdasági növekedés stabilizálódik az országban, mondta el ma Varga Mihály egy konferencián. Jelenleg 410 forinton, 5,9 százalékos pluszban jár az árfolyam.
  • Az OTP is szárnyal, már 5 300 forintnál található az árfolyama, és 4,5 százalékos pluszban található az árfolyam. Ebben szintén Varga szavainak lehet szerepe, aki szerint az oroszok elleni gazdasági szankciók miatt egyes szektorok segítségre szorulhatnak, a mezőgazdaság, és az építőipar mellett pedig a bankszektort is megemlítette a gazdasági miniszter, írja a Reuters.
  • A Mol csak 0,2 százalékos pluszban jár, ezzel együtt is remek formában van a héten,miután az árfolyam 11 700 forintról egészen 12 300 forintig jutott, több fontos szintet is áttörve. A nagy menetelés után azonban komolyabb ellenállások kezdenek tornyosulni az árfolyam előtt, így nem zárható ki rövid távon egy kisebb korrekció, ami ismét a 12 000 forint közelébe lökhetné vissza az árfolyamot.
  • A BUX index napközben így 2 százalék feletti emelkedésével, 20 000 pont felett is járt, ahol utoljára 2011 augusztusában volt a magyar tőzsdeindex. A forgalom már 12 milliárd forintos a BÉT-en, ami jelentősen meghaladj a 2015-ös átlagot.
  • 298 alatt is járt ma a forint árfolyama az euróval szemben, miután a tegnapi, vártnál alacsonyabb kamatvágás általános forinterősödéshez vezetett. A fejlődő piaci devizák közül csak az orosz rubel mutatott nagyobb erősödést az utóbbi két napban az euróval szemben, a forint a főbb régiós devizáknál lényegesebben jobban teljesít. Közben a dollárral szemben 272 közelébe zuhant vissza az árfolyam.
  • Nem tud magára találni a dollár továbbra sem, az euróval szemben 1,10 közelében mozognak a jegyzések, így nincs érdemi korrekció az utóbbi napok gyengülése után. Még a Fed múlt heti szavai után kezdett a dollár gyengélkedni, ami a részvénypiacok számára is fontos hatással bír.
  • Az európai piacok 0,5-0,8 százalékos mínuszokat mutatnak ma, ami főleg az euró relatíve erős teljesítményének köszönhető. Pedig a német IFO gazdasági hangulatindex nem lett gyenge, a várt 107,3 pont helyett 107,9 pontra emelkedett márciusban a februári 107,3 pontról. A tegnapi légi katasztrófa után a légitársaságok továbbra sem teljesítenek jól.
  • Az amerikai határidős indexek egyelőre nem mutatnak jelentős elmozdulást nyitás előtt. A CNBC ezzel együtt kiemeli, hogy még abban nincs konszenzus a piaci szereplők között, hogy ez egy korrekció, vagy egy konszolidáció lesz majd. A tartós fogyasztási cikkek rendelésállománya közben 1,4 százalékos visszaesést mutatott februárban, holott a januári 2,8 százalék után azért 0,2 százalékos bővüléssel számoltak az elemzők.
  • 35 százalékos pluszban nyithat a Kraft Foods (Nasdaq: KRFT), miután ma bejelentették, hogy a vállalat összeolvad a Heinz-cel, ezzel kialakítva a világ harmadik legnagyobb élelmiszeripari vállalatát, a The Kraft Heinz Co.-t. A Kraft részvényesei 49 százalékát birtokolják majd a vállalatnak és 16,5 dolláros rendkívüli osztalékot kapnak részvényenként.
  • Ma kezdődik a Facebook (Nasdaq: FB) kétnapos fejlesztői konferenciája, és az innen érkező hírek akár befolyásolhatják majd a részvény árfolyamát is. A várakozások szerint olyan bejelentések is jöhetnek, amivel az applikációkat fejlesztők könnyebben elérhetik a Facebookos felhasználókat, amiből pedig a közösségi médiacég is plusz bevételhez jutna. Már arról is pletykálnak, hogy egy mobilos hirdetőcéggel is jöhet együttműködés, amivel a Twitternek állítanának versenyt.