Hatalmas euró gyengülést vár a Deutsche Bank

euró dollár deviza valuta
Vágólapra másolva!
Már 23 százalékos zuhanáson van túl az EURUSD árfolyama, a Deutsche Bank elemzői szerint pedig még messze sincs vége a közös európai deviza gyengülésének. A német bank elemzői úgy gondolják ugyanis, hogy a devizapár már év végére eléri a paritást, sőt, az euró még ennél is jelentősen tovább eshet vissza.
Vágólapra másolva!

2003 áprilisa óta nem volt annyira gyenge az euró a dollárral szemben, mint a keddi kereskedés alatt. A tegnapi gyengülés után ugyanis már 23 százalékos esésen van túl az árfolyam a lokális csúcsnak számító tavaly májusi 1,40-es keresztárfolyamhoz képest. Az euró további sorsával kapcsolatban pedig a Deutsche Bank elemzői is borúlátóak.

A német bank elemzői, Robin Winkler és George Saravelos előrejelzése szerint pedig a dollár és az euró már az idei év végére paritáson lesz, ami azt jelenti, hogy egy euró pontosan egy dollárt fog érni. De a gyengülés még ezzel sem áll meg, és úgy vélik, 2017-re az euró árfolyama 0,85-ig esik vissza a dollárral szemben.

EURUSD árfolyam Forrás: Business Insider, Investor. hu

Az elemzők érvelését röviden összefoglalva: Az eurózóna nagy fizetési mérleg többlete, az EKB QE-programjával és a negatív kamatkörnyezettel további eurógyengülést von majd maga után. Az eddigi "adós" szerepből Európának majd a "hitelező" szerepébe kell átlendülnie, hogy fenntartható legyen a fizetési mérleg többlet, vélik a Deutsche Banknál. Korábban még azt valószínűsítették, hogy a paritást csak a jövő év végére érik el a devizapár, 2017-re pedig 0,95-ös keresztárfolyamot láttak reálisnak.

Az euró jelenlegi gyengülésének ütemére jellemző, hogy a Reuters múlt héten készített felmérése szerint a legtöbb bank 1,08 dollár körüli keresztárfolyamot vártak a következő 12 hónapra, ennek ellenére a keddi dollárvásárlási roham hatására az EURUSD keresztárfolyam már az 1,07 szint alá esett vissza.