Zabálják az új autókat a fiatal kínaiak

Vágólapra másolva!
Bár a feltörekvő piacok lakosságának gazdagodási folyamatával már eddig is együtt járt az autóvásárlási hajlandóság emelkedése, tavaly Kínában újabb lendület mutatkozott. Érdekes módon ráadásul a fiatal korosztályban, ahol már majdnem minden második háztartásnak van egy autója.
Vágólapra másolva!

A feltörekvő piaci és ezzel együtt természetesen a kínai autóértékesítések emelkedése nem új keletű dolog. Az elmúlt évtized impozáns gazdasági növekedésével párhuzamosan az országban is megindult a gazdagodás, ráadásul a középosztály lassú terebélyesedése még további potenciállal kecsegtet a nagy autógyártók számára.

Nagy meglepetést tehát nem okoz, hogy a kínaiak több autót vettek tavaly, az mégis érdekes, hogy a fiatal, 18-29 éves korosztályban igen nagyot ugrott az autóvásárlási kedv. A Credit Suisse felmérése szerint a megkérdezett kínai fiatal háztartások több mint 40 százalékának van már autója, sokkal nagyobb arányuknak, mint az öregebb korosztályoknak. Ez persze ahhoz képest nem kirívó, hogy nyugati országokban majd minden embernek van autója, de ahhoz képest elgondolkoztató, hogy egy évvel korábban „csak” a megkérdezettek 30 százalékának volt autója. És persze úgy nézve is érdekes a statisztika, hogy Nyugaton jellemzően az idősebb korosztályban vannak nagyobb arányban azok, akiknek van autója.

Forrás: Investor.hu

Más feltörekvő országokban nem mértek egyébként ilyen nagyságú változásokat, a Business Insider cikke is csak a szélsőségeket emeli ki. Például Szaúd-Arábiát, ahol valószínűleg a nagy olajbevételnek köszönhetően minden háztartásra jut egy autó (ilyet más feltörekvő országban nem láthatunk), vagy Indiát és Indonéziát, ahol a penetráció még mindig igen alacsony. Utóbbi országban mindössze a háztartások 7 százalékának van autója, Indiában kicsit jobb a helyzet a 19 százalékos aránnyal.

A jövőt tekintve viszont India érdekes piacnak tűnik, könnyen lehet, hogy az utógyártók is megtalálják majd maguknak az egyelőre a Marutikba szerelmes helyieket. Az országban ugyanis jelentős infrastrukturális fejlesztésekbe kezdtek, így ha a megfelelő úthálózat végre kiépül, az nagy lökést jelenthet az autók használatának elterjedésében is.