Ringbe szállnak Európa nagyágyúi

repülő rúgás a strandon
Vágólapra másolva!
Amerikában a gyorsjelentési szezon már lecsengőben, Európában viszont még akadnak a héten izgalmasnak ígérkező beszámolók. Az Aegon vagy az OMV jelentései már csak azért is érdekesek, mert mindkét papír grafikonja szépen fest, de érdemesnek tartjuk követni az Air France vagy a Peugeot beszámolóit is.
Vágólapra másolva!

Aegon (Amszterdam) – február 19. csütörtök, piacnyitás előtt

Meglehetősen érdekes képet fest az Aegon grafikonja, a papír árfolyama egy hosszú, több mint egy éve tartó csökkenő csatornából tört ki a napokban felfele. Ha a gyorsjelentés hozni a tudja a várakozásokat (nagyjából 30 százalékos nettó profitbővülést), a mozgás még nagyobb megerősítést nyerhet.

A biztosító tőkepozíciójára minden bizonnyal nagy figyelem szegeződik majd, a Szolvencia 2 szabályoknak való megfelelés azonban sikerülhet az Aegonnak. Az osztalék így tovább hízhat, sőt idővel akár nagyobb saját részvény vásárlások is jöhetnek, ami az árfolyamot tovább tudná lendíteni a korábbi lokális csúcsok irányába.

Aegon napi grafikon (Amszterdam) Forrás: AmiBroker, Investor.hu

Air France (Párizs) - február 19. csütörtök, piacnyitás előtt

Az elmúlt év sorozatos profit warningjait követően még egyáltalán nem lehet kijelenteni, hogy itt a fordulat az Air France-nál, mindenesetre a nagy megpróbáltatások után már talán könnyebb lesz pozitív meglepetést okoznia a cégnek. A tavalyi elemzői EBITDA várakozások egészen a menedzsment 1,6 milliárd eurós EBITDA prognózisáig jöttek le, ami 11 százalékkal alacsonyabb a megelőző évi tényszámnál.

A fapados verseny miatt az idei év sem lesz egyszerű, bár az olajár esés jótékony hatásai szép lassan elkezdik éreztetni hatásukat (a fedezeti ügyletek miatt időben késleltetve jelentkezik a hatás). Eközben a költségcsökkentések is haladnak, és ha újabb sztrájkokra nem kerül sor, idővel egyre érdekesebb befektetési sztori bontakozhat ki. A grafikon is erről árulkodik, hiszen egy csökkenő ékben haladunk egyre lejjebb, amiből jellemzően felfele szokott kitörni a papír.

Air France-KLM napi grafikon (Párizs) Forrás: AmiBroker, Investor.hu

OMV (Bécs) - február 19. csütörtök, piacnyitás előtt

Az olajszektor egyik leginkább meggyötört szereplője is lerántja a leplet a negyedik negyedéves teljesítményéről, bár az OMV előzetes számaiból már azért a piac részben tájékozódhatott. Ezek szerint a finomításban az árrések emelkedése sokat segít, míg a kutatás termelési szegmensben az új északi tengeri mezőknek köszönhetően nőtt érdemben a volumen.

Ezek az olajár zuhanás káros hatásait képesek is voltak ellensúlyozni, hiszen a tisztított üzemi profit közel 10, míg a nettó profit 18 százalékkal hízhatott az elemzők szerint. A részvény árfolyama egyébként az elmúlt hetekben már elindult felfele, ha az olajár feltámadása is tartósabb tud lenni, az mindenképp segíteni fogja az OMV-t is.

OMV napi grafikon (Bécs) Forrás: AmiBroker, Investor.hu

Peugeot (Párizs) - február 18. szerda, piacnyitás előtt

Az elmúlt hónapok sztárjai közé tartoztak az európai autógyártók, ráadásul a jó teljesítményből az elmúlt időszakban egyre inkább kivették részüket a volumengyártók. A Renault árfolyama az erős negyedéves gyorsjelentés hatására nagyot ugrott, nem árthat odafigyelni a szektortárs Peugeot hamarosan érkező számaira.

A vállalat a tavalyi első fél évben már szépen emelkedő autóértékesítésekről adott számot, az ázsiai piacon igen jól tudták növelni a forgalmukat. Ha ehhez idővel európai fellendülés fog társulni (a piac az alját már látszólag elérte), az tovább lendítheti majd a cég számait. Ami tavaly már nagy növekedést mutathatott, az elemzők az EBITDA 45 százalékos emelkedésére számítanak, amit szerintük idén újabb 20 százalékkal fognak megfejelni.

Peugeot napi grafikon (Párizs) Forrás: AmiBroker, Investor.hu

Wal-Mart (NYSE) - február 19. csütörtök, piacnyitás előtt

A bevételek közel 2 százalékos emelkedésére számít a piac a Wal-Mart januárban záródó negyedik negyedévétől. Az olajár esése a várakozások szerint kedvez a bolthálózat értékesítéseinek, amit eredménysorokon is kamatoztatni tud majd a legnagyobb amerikai szupermarketlánc. Az üzemi és a nettó eredmény ugyanis várhatóan 11 százalékkal hízik majd, az EPS pedig 1,53 dollár lehet, a menedzsment által jelzett sávnak a közepén.

Januárban mindenesetre a forgalom csökkenhetett, befektetői szemmel érdekes lesz majd látni, hogy mennyivel, ahogy a kedvezőtlen devizamozgások hatásait is. Nem mehetünk el a Wal-Mart online értékesítéseinek alakulása mellett sem, hiszen a cég számára ez mindenképp az egyik legfontosabb kitörési pont a jövőben. Mivel az alacsony olajárral jellemezhető időszakokban a Wal-Mart jól szokott teljesíteni, érdemes figyelni a papírt, ami egy tavaly év végi kitörés és rali után mintha most próbálná kialakítani magának az új kereskedési sávját. 83 dollár környékén már kifejezetten érdekes lehet a részvény, a gyorsjelentés és a menedzsment előrejelzései persze ezen még változtathatnak.

Wal-Mart napi grafikon (NYSE) Forrás: AmiBroker, Investor.hu