Meglepően jól szerepelt az Erste

Verwendung nur mit Belegexemplar
Verwendung nur mit Belegexemplar
Vágólapra másolva!
Az elemzői várakozásokat túlszárnyaló eredményeket közölt ma negyedéves gyorsjelentésében az osztrák Erste Group. Az elmúlt időszak eredményeinél viszont még fontosabb, hogy a jövőt tekintve is optimista a bank vezetése, ami ugyanúgy köszönhető a vállalat egyre jobb teljesítményének és versenytársai borús kilátásainak.
Vágólapra másolva!

Sikerült nyereséggel zárnia legutóbbi negyedévét a Közép-Kelet Európa és Magyarország egyik legnagyobb bankjának, az osztrák Erste Groupnak. A várakozásokat túlszárnyaló eredmények mellett viszont a jövőt tekintve is egyre jobbak a pénzintézet kilátásai a bank vezérigazgatója, Andreas Treichl szerint.

A negyedéves jelentés számaiból kiderült, hogy a bank az egész tavalyi évet tekintve 3,09 milliárd eurós üzemi eredményt ért el, csak az utolsó negyedévet nézve pedig 42 millió eurós nettó profitról számolhatott be.

Forrás: Erste Group, Investor.hu

Némiképp árnyalja a képet, hogy a bank az üzemi eredmény csökkenését valószínűsíti az idei évre. Ezért pedig főként az alacsony kamatkörnyezet, illetve a magyarországi és román régió alacsonyabb, de még így is fenntartható üzemi eredményei tehetők majd felelőssé. Az üzemi nyereség így idén várhatóan 5 százalékkal lesz alacsonyabb a tavaly elért 3,09 milliárd eurónál.

Az idei évre viszont számos területen pozitív előrelépést is valószínűsít a vállalat. Ezek közé tartozik például, hogy a hitelezés 5 százalék körüli növekedését, és a kockázati költségek jelentős csökkenését várják.

De az eddig eltelt közel két hónap tapasztalatai is arra utalnak, hogy a bank jól is kezdte az idei évet, és Teichl Youtube-on közzétett videó üzenetében azt is elárulta, hogy még arra is megvan esély, hogy az év folyamán minden piacán nyereséges lehessen a bank. A vezérigazgató szerint a jövőre nézve az is biztató lehet, hogy két legnagyobb versenytársa a Bank Austria és a Raiffeisen is erősen támaszkodik az éppen komoly gazdasági és geopolitikai problémákkal küzdő Oroszországból befolyó nyereségére.

További pozitív kilátásokat jelent mindezek mellett az is, hogy a bankcsoport két problémás területe, Magyarország és Románia sokkal jobban fest már, mint tavaly. Ennek köszönhetően pedig a régióból származó kellemetlen meglepetésekre sem számítanak már sem az idei, sem pedig az ezt következő 2 év során.

A vártnál jobb eredmények, illetve a biztató jövőbeli kilátások hatására az Erste részvényárfolyama 1 százalék fölötti pluszban jár.

Az Erste Group (Bécs) napi árfolyama Forrás: AmiBroker, Investor.hu