Leminősítette Oroszországot a Moody's

Vágólapra másolva!
Megvonta a befektetési ajánlású államadós-osztályzatot Oroszországtól a Moody's Investors Service hitelminősítő, egyebek mellett azzal a véleményével indokolva a döntést, hogy a folytatódó ukrajnai válság, valamint az olajár- és a rubelárfolyam-sokk várhatóan mély és tartós recesszióba sodorja az orosz gazdaságot.
Vágólapra másolva!

Több mint egy évtizede először fordul elő, hogy Oroszországot a három nagy nemzetközi hitelminősítő közül több is befektetésre már nem ajánlott osztályzattal tartja nyilván. A Fitch Ratings jelenleg még a befektetési ajánlású sáv alján tartja az orosz államadós-besorolást, de erre az osztályzatra is negatív kilátás érvényes.

A Moody's pénteki lépése azt jelenti, hogy az intézményi befektetők szempontjából Oroszország már nem tartozik a befektetési ajánlású szuverén adósok közé, és ez további tőkekivonást eredményezhet az orosz állampapírokból. Az alapkezelők számára ugyanis általában már két nemzetközi hitelminősítő ajánlása elég annak meghatározásához, hogy egy adott szuverén vagy kereskedelmi adós befektetésre ajánlottnak tekinthető-e, vagy sem, és sok befektetési alapkezelő cég szabályzata tiltja spekulatív minősítésű adósság tartását a portfoliókban.

Az orosz pénzügyminiszter nem ért egyet a hitelminősítő döntésével Forrás: ANP/AFP/Lex Van Lieshout

Szankciók és olajárak

A Moody's az orosz adósosztályzat leminősítéséhez fűzött indoklásában kiemelte azt a véleményét, hogy a jelenlegi és a potenciális újabb nemzetközi szankciók, az orosz devizatartalék eróziója, az alacsony szinten megrekedt olajárak, valamint a magas és gyorsuló infláció negatív hatást gyakorol a jövedelmekre, emellett kikezdi az üzleti és a fogyasztói bizalmat.

Mindezek alapján a hitelminősítő várakozása szerint az orosz gazdaság 2015-ben mély recesszióba kerül, és e recesszió 2016-ban is folytatódik, különösen akkor, ha az olajárak jövőre sem emelkednek, vagy még tovább esnek.

Még rosszabb lesz a helyzet, ha nem emelkednek az olajárak Forrás: 123rf.com

Politikailag motivált a leminősítés

Politikailag motiváltnak nevezte a Moody's döntését az orosz pénzügyminiszter. Anton Sziluanov szerint a hitelminősítő véleménye nem az orosz gazdaság tényleges állapotát tükrözi, és nem egyszerűen túlzottan negatív, hanem olyan rendkívül borúlátó előrejelzéseken alapul, amelyek példa nélkülinek számítanak.

Ezzel összefüggésben arra utalt, hogy a Moody's értékelése messze túlmegy a Nemzetközi Valutaalap, a Világbank és a nemzetközi pénzintézetek korábbi, az orosz gazdaságra vonatkozó előrejelzésein.