Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Keményen fékezik a bécsi ingatlanárakat

bécsi advent
Ez éppen a Michaelerplatz
Vágólapra másolva!
Míg Magyarországon a lakhatás jellemzően – az esetek 90 százalékában – lakástulajdont jelent, a bécsiek 65-70 százaléka bérelt ingatlanban érzi jól magát. Az elmúlt két évtizedben azonban annyira elszabadultak az árak, hogy most a transzparencia és az ármérséklés a fő törekvés.
Vágólapra másolva!

Nálunk a piac annyiban érezte meg a válságot, hogy megugrott a bérlemények száma, de még így is messze több az ingatlantulajdon az uniós átlagnál. Az osztrákoknál viszont nemcsak az Európai Unióban, de az egész világon is az egyik legalacsonyabb a lakástulajdonnal rendelkező háztartások aránya.

Ez éppen a Michaelerplatz Forrás: Lantos Gábor

Megbokrosodtak az árak

Bécsben a lakóingatlanok ára a 70-es évek óta folyamatosan emelkedett, az elmúlt 10 évben pedig megduplázódott. A bécsi Ingatlan- és Vagyonkezelő Kamara elnöke szerint a pénzügyi válság óta több fázison ment át az ingatlanpiac. Kezdetben többet adtak a vevők a meghirdetett összegnél, a második fázisban kereslet és kínálat összhangba került, a harmadik fázisban megnőttek az eladók árelvárásai. Jelenlegi normalizálódni látszódik a helyzet.

Mederben tart az ingatlanindex

Egy uniós előírás értelmében tavaly október óta az osztrák gazdasági minisztérium közzéteszi az ingatlanindexet a statisztikai hivatal oldalán. Nem kötelező az itt látható négyzetméter árakon kínálni ingatlanokat, de azért erősen terelgeti mind a közvetítőket, mind a vevőket. Idő hiányában még nem tudni, mekkora lesz ennek valóságos hatása, de az átláthatósági törekvést nagyban segíti, ami mindkét félnek kedvez.

Bárki elkérheti bárki tulajdonlapját

További különbség az átláthatóság: itthon nem publikus, ki mennyiért ad-vesz vagy bérel, ám a bécsi adásvételi árak mindenki számára hozzáférhetőek. A bécsi Földhivatal digitálisan tárolja, milyen áron jutottunk az adott ingatlanhoz, az 1999 előtti árakat pedig nyomtatott dokumentum formájában nézhetjük meg. Erre Magyarországon is volt kísérlet, de a Földhivatal adatai továbbra is titkosnak minősülnek.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről